A mezőgazdaság és élelmiszer előállítás hatékonyságának és termelékenységének fenntartható növelése annak érdekében, hogy mindenki számára biztosítva legyen a biztonságos, elérhető, megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer
A fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok arányának növelése; a helyi beszállítók, az élelmiszer-előállítók és kereskedelmi láncok együttműködésének erősítése, értékteremtő és helyi erőforrásokra építő regionális élelmiszerrendszerek fejlesztése |
|
Az élelmiszerhulladék jelentős csökkentése |
|
A megfelelő munkakörülmények biztosítása, valamint a környezeti terhelés csökkentése a teljes értékláncon keresztül |
|
A kiegyensúlyozott táplálkozást és életmódot szolgáló és ösztönző élelmiszerek széles választékának, alternatíváknak és a kapcsolódó információknak a biztosítása és népszerűsítése |
|
A gyermekéhezés és alultápláltság megszüntetése |
Az élelmezéssel kapcsolatban globálisan óriási a különbség a fejlett és a fejlődő világ államai között. Egyszerre van jelen a túltermelés, a túlfogyasztás, élelmiszer-pazarlás, valamint a nélkülözés, alultápláltság, éhezés. Fokozatosan csökken az élelmiszer előállításra alkalmas földterület kapacitása, míg a szükségletek és igények drámaian nőnek. Az élelmiszerbiztonság terén az erős jogszabályok ellenére is erősíteni szükséges. A klímaváltozás és az emberi beavatkozások eredményeképpen egyre sérülékenyebb a mezőgazdaság, s az ágazat komoly foglalkoztatási és környezeti kihívásokkal kénytelen szembenézni. Termékfejlesztéssel biztosítani kell a rohanó, modern életvitel ellenére is a kiegyensúlyozott táplálkozást és életmódot.