Szabó Tímea

CEO

Folprint Zöldnyomda Kft.

Mi döntjük el, hol húzzuk meg vállalatunk környezetvédelmi hatásainak határát. Mint zöld nyomda biztosítjuk ügyfeleinket arról, hogy nyomdai megbízásaik teljesítésekor nem növeljük karbonlábnyomukat. 2014-ben 31 tonnával (23%-kal) csökkentettük a CO2 kibocsátásunkat a megelőző évhez képest, és mind a két évben 100%-ban semlegesítésre is kerültek. Ez egy környezeti misszió és egyben az üzleti modell számunkra. Minden alapanyag, technológia, gyártási és üzleti folyamat azt a célt szolgálja az ügyféligény magas minőségű kielégítése mellett, hogy a szén-dioxid kibocsátást megelőzzük, csökkentsük. Nálunk bebizonyosodott, lehet az iparági sztenderdet megelőzni, ráadásul versenyképesen.

Zöld nyomda

Iparág: Üzleti szolgáltatások

Teljesítés éve: folyamatban

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Klímaváltozásból eredő kockázatok kezelése, rugalmas alkalmazkodás kialakítása monitoring, oktatás és kommunikáció, továbbá új technológiai és üzleti modell fejlesztések révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A karbonsemlegesség a Folprint Nyomda Kft. alapvető jellemzője: üzleti modellünk, stratégiánk és mindennapi működésünk egyben. A karbonlábnyom a teljes üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, mely egy tevékenység végzése során közvetlenül vagy közvetve keletkezik – mi a lehető legtágabb értelmezésben számítjuk sajátunkat, és fejlesztéseinkkel ennek semlegesítésére törekszünk. Ezzel egyrészt saját működésünket is semlegesítjük – ugyanakkor az ügyfeleink megbízásait is karbonsemlegesen végezzük el, vagyis nyomdai munkálatainkkal az ő CO2-kibocsátását sem növeljük. Ez hazánkban egyedülálló hozzáállás, megoldás. Rengeteg zöld technológiát fejlesztettünk ki, mellyel karbonsemlegességet érhetünk el: alkoholmentes nyomtatás, nyomdai géprongy, környezetbarát nyomdai festék, környezetbarát CTP, Folprint Remote Access, szelektív hulladékgyűjtés, FSC minősítés (fenntartható erdőgazdálkodásból papírbeszerzés).

Mi az üzleti kapcsolódás?

Több szempontból is elégedettek lehetnek a Folprint ügyfelei, hiszen megfizethető áron jutnak minőségi és környezetbarát termékekhez; használhatják a megkülönböztető FSC logót és a Karbonsemlegesen Nyomtatva logót, ami marketingelőnyt jelent; csökkenhet a karbonlábnyomuk; s aktívan hozzájárulhatnak környezetük fenntarthatóságához. Számunkra pedig ez nem csak környezetvédelmi misszió, de üzleti stratégia is. Előremutató megoldásainkkal megelőzzük versenytársainkat, és új pályát taposunk a hazai nyomdaipar megítélésében és szerepében.

Eredmények és hatás

Minden évben vizsgáljuk és értékeljük a nyomda működéséből, üzemeltetéséből származó üvegházhatású gáz kibocsátást. 2014-ben a felülvizsgálat a GHG Protocol Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard és a Corporate Standard alapján készült.

Az elvégzett audit alapján a Zöldnyomda karbonlábnyoma az elmúlt egy évben összességében közel 126 tonna CO2 volt. A kibocsátásunknak megfelelő mennyiségű (126 darab) karbon kredit megvásárlásával karbonsemlegesítettük a 2014. évi működést, vagyis a tevékenységünkből eredő széndioxid kibocsátás egy konkrét projekten belül megtakarításra került. Ezáltal globális értelemben a Zöldnyomda 2014. évi tevékenysége karbonsemlegesnek tekinthető.

Mióta megalapították az Év Zöld Nyomdája Díjat, azóta minden évben, így legutóbb 2014-ben is a Folprint maximális öt csillagos minősítésben részesülhetett. Valamint 2013-ban a Magyar Fenntarthatósági Csúcson az Ózon Zöld-díj különdíját vehették át.