Chikán Attila

CEO

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

Egyre több vállalat tenne a klímaváltozás ellen és választaná a megújuló energiaforrásokból termelt energiát. Ugyanakkor sokkal többet nem képesek érte fizetni. Erre válaszul – összhangban a szabályozással is – nyújtjuk azt az egyszerű és átlátható formát az energiavásárlásra, amiben mi biztosítjuk vevőinknek a megújuló energia bizonyos hányadát. A zöld eredet garantált. Nem csak szén-dioxid kibocsátást csökkentünk, de új iparágat és technológiákat is fejlesztünk. Jelenleg évente több, mint 30 gigawattóra – körülbelül 13-15 ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő – zöld áram termelésével járulunk hozzá a tisztább, fenntarthatóbb környezethez.

„Zöld” energia támogatás származási garanciával

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2014 óta

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A fogyasztó vállalatok megújuló energiát vásárolhatnak, melynek eredetét a származási garancia biztosítja. Az ALTEO célja a megújuló energia terjedésének támogatása, ezáltal a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és „harc” a globális felmelegedéssel szemben.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A felhasználó a származási garancia felhasználásával igazolható módon bemutathatja, hogy támogatja a megújuló energia terjedését, az ügyfelek mindennapi üzletvitelükben tudnak hatékonyan környezeti felelősséget vállalni a megoldás igénybevételével. Az ALTEO azon alaptevékenységével összhangban, melyben a szolgáltatás-portfólióban a klímabarát megoldások növelését céloztuk meg, ezen üzleti megoldás révén további szerepet vállalhatunk a fenntarthatósági megoldások széleskörű terjesztésében az energiaiparban. A származási garancia értékesítése ezen felül többletbevételt is jelent az ALTEO számára, ezáltal az adott megújuló energia termelő projekt KÁT időszak után is gazdaságosabban működtethető és további projektek megvalósításához is hozzájárul.

Eredmények és hatás

A 2018-as számainkat tekintve több, mint 42 gigawattóra – körülbelül 20 ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő – zöld áram termelésével járultunk hozzá a tisztább, fenntarthatóbb környezethez.

Mérőszám lehet az üzleti megoldással élő partnerek száma, és a származási garancia értékesítésével jelentkező többletbevétel is, hiszen a működő erőművek gazdaságos működése így az eredeti tervhez képest hosszabb távon válik fenntarthatóbbá.