Chikán Attila

CEO

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

Egyre több vállalat tenne a klímaváltozás ellen és választaná a megújuló energiaforrásokból termelt energiát. Ugyanakkor sokkal többet nem képesek érte fizetni. Erre válaszul – összhangban a szabályozással is – nyújtjuk azt az egyszerű és átlátható formát az energiavásárlásra, amiben mi biztosítjuk vevőinknek a megújuló energia bizonyos hányadát. A zöld eredet garantált. Nem csak szén-dioxid kibocsátást csökkentünk, de új iparágat és technológiákat is fejlesztünk. Jelenleg évente több, mint 30 gigawattóra – körülbelül 13-15 ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő – zöld áram termelésével járulunk hozzá a tisztább, fenntarthatóbb környezethez.

„Zöld” energia támogatás származási garanciával

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2015

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A fogyasztó vállalatok megújuló energiát vásárolhatnak, melynek eredetét a származási garancia biztosítja. Az ALTEO célja a megújuló energia terjedésének támogatása, ezáltal a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és „harc” a globális felmelegedéssel szemben.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A felhasználó a származási garancia felhasználásával igazolható módon bemutathatja, hogy támogatja a megújuló energia terjedését, az ügyfelek mindennapi üzletvitelükben tudnak hatékonyan környezeti felelősséget vállalni a megoldás igénybevételével. Az ALTEO számára az alaptevékenységről van szó, a szolgáltatás-portfólióban a klímabarát megoldások növelését célozza és ezáltal a fenntarthatósági megoldások széleskörű terjesztését jelenti az energiaiparban. A származási garancia értékesítése többletbevételt jelent az ALTEO számára, ezáltal az adott megújuló energia termelő projekt KÁT időszak után is gazdaságosan működtethető és további projektek megvalósításához is hozzájárul.

Eredmények és hatás

Jelenleg évente több, mint 30 gigawattóra – körülbelül 13-15 ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő – zöld áram termelésével járulunk hozzá a tisztább, fenntarthatóbb környezethez. Külön fogjuk mérni, hogy a származási garancia segítségével hogyan változik ez az arány.

Mérőszám lehet továbbá, hogy a származási garancia értékesítése mennyi új projekt megvalósulásához járult hozzá (hiszen a vállalat előre is vállalhat származási garancia átvételt, s ezáltal megvalósulhat egy új projekt), illetve a működő erőművek gazdaságos működése az eredeti tervhez képest hosszabb távon fenntartható. Bár ezek még csak lehetséges mérőszámok és kilátások, mivel az ALTEO jelenlegi üzletmenetének ez a program még nem része, új megoldásnak számít.