Dr. Fábián Ágnes

ügyvezető igazgató

Henkel Magyarország Kft.

Elsődleges célunk globális szinten a víz mennyiségének csökkentése a gyártási folyamat során, illetve termékeink használata közben, így elképzeléseink szerint 2020-ra 30%-kal csökkenteni tudjuk a felhasznált víz terméktonnánkénti mennyiségét.

Vízhatékony technológiák

Iparág: FMCG

Teljesítés éve: 2010 óta

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

2010-ben elkészítettük globális stratégiánkat, ami húsz évre meghatározza céljainkat. A fejlődés érdekében 2020-ra pontosabb célok is meghatározásra kerültek négy fókuszterületen, melyből az egyik a vízfogyasztás.

Elsődleges célunk a víz mennyiségének csökkentése a gyártási folyamat során, illetve termékeink használata közben. Emellett a szennyvíz mértékének redukálására is összpontosítunk. A célunk az, hogy 2020-ra 30%-kal csökkenteni tudjuk a felhasznált víz terméktonnánkénti mennyiségét.

A vízfelhasználással kapcsolatos elvárásainkat több úton is próbáljuk teljesíteni. Nagy figyelmet fordítunk a víztakarékos gyártási technológiák kidolgozására és alkalmazására, valamint olyan késztermékek előállítására, melyek nem csak az előállításnál, de a végfelhasználásnál is kevesebb vizet igényelnek. Ezentúl a vízhűtési és vízfűtési rendszereknél is takarékos eljárások alkalmazására törekszünk.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A vízhatékonyság növelése és a vízzel való takarékosság nem csupán direkt módon jelentenek előnyt a költségoldalon. A hatékony gyártási technológiák révén kevesebb erőforrás felhasználásával is eredményes, effektív termékek gyártására nyílik lehetőség, mely termékek után a piacon is nagyobb kereslet van minőségük és hatásuk miatt.

Eredmények és hatás

A célunk az, hogy 2020-ra 30%-kal csökkenteni tudjuk a felhasznált víz terméktonnánkénti mennyiségét. 2018 végén ez az érték 24%-kal volt kevesebb 2010-hez viszonyítva.

A BlondMe hajfesték új technológiájának és összetevőinek köszönhetően kevesebb nyersanyag és csomagolás használatával 200 ezer m3 víz került megtakarításra.

Az új, koncentráltabb mosószerek is lehetővé teszik a víztakarékosságot: a kevesebb felhasznált folyadéknak, kevesebb csomagolásnak és a hatékony gyártási folyamatoknak köszönhetően évente 120 millió liter vizet takarítunk meg.

A víz terméktonnánkénti kibocsátásának mértéke 2008 és 2018 között 43%-kal csökkent.