Chikán Attila

CEO

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

Magyarország gazdag vízben, ám megoszlik a vélemény arról, sikerült ezzel a természeti kinccsel megfelelően gazdálkodnunk. A vízerőművek a vízhasznosság növelése mellett a klímaváltozás elleni harcunkat is segítik. személy szerint külön jó érzéssel tölt el, amikor a több mint 100 éves infrastruktúrát korszerűsítjük 21. századi megoldásokkal, javítjuk a hatékonyságot, növeljük az erőmű élettartamot, környezetbarátabbá válunk és mégis gondozzuk a történelmünket, tradíciónkat. Bármely látogató ezt érezheti a felsődobszai vízerőmű meglátogatása során.

 

Vízerőművek rekonstrukciója

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2013

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízhasznosság javítása, a vízellátás biztosítása érdekében alkalmazkodás a vízviszonyokhoz és a folyamatosan változó időjárási körülményekhez

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A felsődobszai és gibárti erőművek több, mint 100 évvel ezelőtt épültek és működnek azóta is. A vízerőművek berendezései azonban élettartamuk végén járnak.

A korszerűsítés lehetővé teszi a rendelkezésre álló megújuló energiaforrás hatékonyabb felhasználását, a környezetvédelmi szempontok fokozott figyelembe vétele mellett. A hatástanulmányok során felmértük, hogy a korszerűsítésnek környezeti és társadalmi hasznai vannak, egy újonnan történő zöldmezős beruházással szemben.

A felsődobszai vízerőmű rekonstrukcióját 2013-ban már elvégezte az ALTEO: modern, nagy hatékonyságú turbinákra cseréltük az eredetieket és egy új hallépcső is megépítésre került. Ugyanilyen rekonstrukciót tervezünk véghezvinni a gibárti vízerőműben is, melynek munkálatai 2019-ben indulnak.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A villamos-energia termelés az ALTEO alaptevékenysége, a termékportfólió klímabarát jellegének fokozatos növelése a célunk.

2013-ban a Felsődobszai vízerőművünk villamos-energia termelő kapacitását duplájára sikerült növelnünk, ugyanakkora vízhozam mellett, amivel a vízerőmű élettartama is megnövekedett. A rekonstrukció elvégzése nélkül a vízerőművek berendezéseit csak magas karbantartási költségek mellett lehetne üzemben tartani és a lehetőségekhez képest jóval kevesebb villamos-energiát termelnének. Mindez üzleti előnyt eredményezett és fog a továbbiakban az ALTEO számára.

Emellett az épületek műemlék jellegűek és a rekonstrukció után turisztikai látványosságként is népszerűek, ami a társadalmi előny mellett üzleti szempontból is előnyt jelenthet.

Eredmények és hatás

Egyrészt ugyanakkora vízhozam mellett a vízerőmű villamos-energia termelő kapacitását duplájára sikerült növelni, másrészt a vízerőmű élettartama is megnövekedett, sikerült növelni a víz hasznosságát ezen a területen. A rekonstrukció során az élővilág védelme érdekében hallépcső is épült, vagyis az ökológiai rendszer védelme, megőrzése érdekében is tettünk. Műemlék jellegű épület került felújításra, a régi berendezések pedig múzeumi jelleggel kiállításra kerültek az erőmű területén.

A felsődobszai vízerőmű rekonstrukciója előtt a villamos-energia termelés 3.016 MWh volt, míg a rekonstrukció után 5.443 MWh lett. Ebből adódóan pedig jelentős szén-dioxid megtakarítás is sikerült. A gibárti vízerőmű várhatóan 2020-ban befejeződő rekonstrukciója kapcsán is hasonló eredményeket várunk.