Jean-Noёl Reimeringer

vezérigazgató (2016-ig)

Budapesti Erőmű Zrt.

Környezettudatossági intézkedésekben élenjáró vállalatok is találhatnak még ökohatékonysági intézkedéseket, ha az ezek felszínre kerülését megfelelően támogatja vállalati kultúrájával, folyamataival, ösztönzőivel. Egy kazán lecserélése csak nagyon indokolt esetben történhetne a szokásos üzletmenetben, hacsak nem tágabbra húzzuk a határainkat és nagyobb felelősséget látunk fontos üzleti partnerként a környezetvédelem és a megbízhatóság terén. Így végül egyszerre tudtunk hatékonyságot és környezeti felelősségvállalást javítani, üzleti ügyfeleink megelégedettsége mellett.

Új gőzkazán létesítése az Újpesti Erőműben

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2016

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A program célja az energiahatékonyság és az üzembiztonság javítása, az üvegházhatást okozó gázok-, az egyéb levegő szennyező anyagok-, valamint a zajkibocsátás csökkentése. Mindezt úgy éri el a Budapesti Erőmű Zrt., hogy az Újpesti Erőműben lévő gőzkazánt egy újabbra és kisebbre cseréli. Ennek köszönhetően az erőmű szomszédságában lévő SANOFI gyógyszergyár számára előállított gőz sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb módon történik majd.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az egyértelmű gazdasági előnyök mellett – mivel kisebb is a kazán, hatékonyabban és környezetbarátabb módon is termel – fontos kiemelni a megbízhatóságot is, ami pedig a vevő szempontjából nagyon meghatározó.

Eredmények és hatás

A megvalósítás után egymással szorosan összefüggő mutatói lesznek a kazánnak: tüzelőanyag felhasználás (GJ, m3), termelt hő (GJ, gőz esetén: t), hatásfok (%), kibocsátott légszennyező anyagok (kg, t). Mindezek segítik majd a Budapesti Erőmű Zrt. munkáját, programunk hatékonyságának és sikerességének figyelemmel követését.