Németh Balázs

Változáskezelő Divízió vezetője

K&H Bank Zrt.

Az elmúlt 30 év tapasztalataira alapozva és több százezer cég fejlődésében szerepet vállalva elmondhatjuk, hogy a K&H érti a hazai vállalkozások igényeit, ezért ezt a tudást felhasználva olyan szakmai hátteret, segítséget tudunk nyújtani a startupok számára, ami a legkritikusabb pillanatban a legnagyobbat lendítheti rajtuk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a vállalkozások igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva, kellően részletes szakmai információt adjunk, és tanácsadással segítsük őket abban, hogy könnyebben, gördülékenyebben váljanak startupból, ígéretes ötletből, sikeres és nyereséges vállalattá.

Start it @K&H

Iparág: Pénzügyi szolgáltatások

Teljesítés éve: 2017-2018

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az élethosszig tartó tanulás és a felnőtt képzésben való részvétel ösztönzése, a gyorsan változó környezethez való alkalmazkodás és rugalmasság készségeinek, valamint a vezetői készségek fejlesztése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Start it @K&H egy startup vállalkozásokat támogató, a K&H Csoport által működtetett inkubátor, közösségi iroda, amely a belga Start it @KBC mintájára jön létre Magyarországon (http://www.startit.be). Az inkubátorprogram során nagy fejlődési potenciállal rendelkező, jellemzően korai fázisban lévő startupokat karolunk fel és segítjük őket termékfejlesztési, befektetőkeresési céljaik elérésében:

  • fix irodai környezetet, a szükséges infrastruktúrával: 300 m2 alapterületű közösségi iroda a K&H Bank Arany János utcai fiókjának emeletén
  • a startup ökoszisztémában tapasztalt mentorcsapat és a nagyvállalati környezetben is ismerős egyéni mentorok
  • részletes képzési program: a vállalkozás későbbi működtetéséhez szükséges gyakorlati ismeretek átadása (startit university);
  • rendszeres networking események: a jövőbeni befektetőkkel, partnerekkel történő üzleti kapcsolatok megteremtése, gondozása érdekében;
  • nemzetközi tapasztalatszerzés: a legjobban teljesítő startupok betekintést kaphatnak a belgiumi Start it @KBC inkubátorának programjaiba, eseményeire (pl. Demo Day-ek).
  1. fázis: program pilot, ahová meghívásos alapon kerülhettek be a kiválasztott startupok (2017. szeptember 18. – december 31.)
  2. fázis: 2018 márciusától program nyílt szakasza: a startupok 6 havonta pályázati úton kerülhetnek be egy ún. Pitch Day keretében, a legjobban szereplők közül szakmai zsűri választja ki a programban résztvevőit. A program nyílt szakaszára bármilyen startup vállalkozás pályázhat tevékenységi körétől függetlenül, a Start it @K&H nem feltétlenül fintech fókuszú.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A Bank mindenkor az ügyfelei igényeit szem előtt tartva nemcsak pénzügyi szolgáltató tevékenységet szeretne végezni, hanem emellett környezetének proaktív, innovatív, támogató partnere is kíván lenni. A pályázati lehetőség lezárultával – a 38 jelentkező közül –  öt iparág képviseletében 10 új cég került be a Start it @K&H inkubátorba, és kapott helyet az alkotói légterű, inspirációforrásként is szolgáló közösségi térben, ahol a féléves inkubálás során folyamatos üzleti tanácsadást és képzést kapnak, találkozhatnak a különböző szektorok szakértőivel, dedikált iparági mentorok segítik a vállalkozás lendületes fejlődését és a K&H hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerébe is bekerülnek.

Eredmények és hatás

Az első körös szakértői értékelés során három szempont szerint pontoztuk a jelentkező startupokat: az ötlet minősége, a csapat sajátosságai, illetve a piaci potenciál alapján mérlegeltünk. A legjobb 16 csapatot invitáltuk meg a startup ökoszisztémában leginkább Pitch Day-ként nevezett szakmai konzultációra, majd a végső prezentációk megtekintését követően egy banki és külsős szakemberekből álló zsűri döntött a programba bekerülő csapatokról.

Számtalan jó ötlet születik világszerte, és itt Magyarországon is több száz vállalkozás topog a globális siker kapujában, többségük azonban mégsem jut el addig, hogy nemzetközi sikereket érjen el. Ennek oka az, hogy az ötlet és az induló csapat elkötelezettsége önmagában nem elegendő a sikerhez, szükség van egy szakértő megvalósító csapatra is. Társadalmi felelősségvállalási stratégiánknak ezért is része a vállalkozásösztönzés, melynek részeként mindenképpen szükségét látjuk, hogy támogassuk ezt a lendületes, a jelen kor kihívásaira új megoldásokat kereső startup világot.