Bujdosó Andrea

az Igazgatóság elnöke

Shell Hungary Zrt.

A Shellnél kihívásként tekintünk arra, hogy lehetővé váljon a még több és tisztább energia biztosítása a társadalom számára. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőhöz innovatív megoldások segítségével juthatunk el, amelyeket leleményességgel, vállalkozói attitűddel, és folyamatos törekvéssel találhatunk meg. A Shell Eco-marathon verseny is ezt a célt szolgálja, ahol a diákokat arra szeretnénk inspirálni, hogy előremutató fejlesztéseket dolgozzanak ki és használjanak a mobilitásban.

Shell Eco-marathon

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 1985 óta

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Klímaváltozásból eredő kockázatok kezelése, rugalmas alkalmazkodás kialakítása monitoring, oktatás és kommunikáció, továbbá új technológiai és üzleti modell fejlesztések révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Shell Eco-marathon egy világméretű verseny, amely olyan diákoknak szól, akiket érdekelnek az innovatív megoldások a mobilitásban. A megmérettetés célja, hogy próbára tegye a diákok mérnöki és tervezési képességeit és kiderüljön, ki tudja a legnagyobb távot megtenni a legkevesebb üzemanyaggal.

A kihívást Ázsiában, Amerikában és Európában rendezik meg, amely során a diákok megtervezik, megépítik és vezetik a saját, ultrahatékony járműveiket.

A verseny 1939-ig nyúlik vissza, amikor a Shell olajtársaság munkatársai barátságos kihívást hirdettek meg, hogy ki tud a legtávolabb utazni ugyanannyi üzemanyaggal. Majd 1985-ben az első Shell Eco-marathon versenyt Franciaországban rendezték meg.

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál keretében rendezik meg, amely a tudomány és az innováció fesztiválja, és platformot biztosít a tudományos és mérnöki területen dolgozók következő generációja számára, hogy bemutassák, megvalósítsák és kipróbálják legújabb ötleteiket.

Büszkék vagyunk, hogy immár több, mint 11 éve magyar csapatok is indulnak a versenyen, csodálatos eredményeket elérve.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A Shell különböző szakemberekkel, üzleti döntéshozókkal, mérnökökkel és vállalkozókkal tartja a kapcsolatot és dolgozik együtt, hogy megoldást találjanak a jövő energetikai kihívásaira. A Shell Eco-marathonon résztvevő  csapatok nemcsak a Shellt, de egymást is inspirálják a továbbfejlesztett járműveikkel és az új, energiával kapcsolatos ötleteikkel. Ezek a fejlesztések közelebb visznek minket az energiatakarékosabb járművek megértéséhez, és betekintést nyújtanak abba, hogyan alakul a mobilitás a jövőben.

Eredmények és hatás

2007-től a versenyt Amerikában, 2010-től pedig már Ázsiában is megrendezik, így az európai versennyel együtt világszerte körülbelül 350 diákcsapat indult a kihíváson 2018-ban.

A csapatok megkötések nélkül fejleszthetik járműveiket, és akár szabadalmaztathatják a megoldásaikat is. 2014-ben két holland csapat járműve kapott közúti engedélyt, így szabadon használhatják az autót a holland utakon.

A jelenlegi legjobb eredmény 3 771 km/l – ami olyan mintha a London-Helsinki távolságot tennénk meg oda-vissza csupán egyetlen liter üzemanyaggal.