Batári Ferenc

vezérigazgató

Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt.

Célunk a Future FM-nél, hogy a társadalmilag felelős viselkedés cégünk egészét átható, a szervezeti kultúrába szervesen beépülő szemléletmód legyen. A jó ügyeket, felelős viselkedést szolgáló szervezetekkel partnerként együttműködve teszünk a tágabb közösségért, amelyben cégünk működik.

Partnerség a víztakarékos technológiák bevezetésében

Iparág: Építőipar és ingatlan

Teljesítés éve: 2015

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A vállalat a vízfelhasználás szabályozásával a pazarlásnak és a fölösleges víz elfolyásának vetett gátat. Egy szombathelyi létesítményében átépítette a már meglévő vízhálózatot, melynek eredményeként irányított és szabályozott felhasználással lehet a zuhanyzókat és a mosdócsapot használni, meleg és hideg víz esetében is. A Franke Kft. mérnökeivel közösen tervezték meg az ideális rendszert, melyet egy központi számítógépről egy diszpécser irányít. Zuhanyzásnál piezo fej biztosítja a felhasználási időkorlátot és vízmennyiséget, a csapok pedig speciális nyomógombot kaptak.

Az új üzleti megoldás bevezetése céljából bevonták az ingatlan tulajdonosát, az épületet használókat és a munkatársakat, illetve a beszállítót is, így közösen fejlesztették ki a terméket.

Beszállítóikat a partnerkapcsolat révén ösztönzik a fenntartható működésre, a közösen kialakított rendszert pedig konzorciumi formában más létesítményeknél is használják.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az új technológiához megfelelő garanciák voltak szükségesek az üzembiztonság fenntartásához. A felmerülő rizikófaktorokat Future FM a FRANKE-vel közösen kezelte, illetve csökkentette.

A folyamatban a megrendelő és az üzemeltető közösen dolgozik, egy közös cél érdekében, így kölcsönös érdekeltség van a felek között. Fontos az adatok havi elemzése és összehasonlítások készítése más fogyasztók esetében.

A vállalat a jövőben országszerte új létesítményeket bevonását tervezi a FRANKE technológiának használatába, figyelembe véve a vízbázis védelmét.

Eredmények és hatás

A cég az egy főre jutó víz-és csatornahasználatnál 22%-os havi mennyiségi csökkenést ért el. Ez éves szinten 21.500 m3 víz és szennyvíz megtakarítást eredményez, mely éves szinten 14,8 millió Ft költségmegtakarítást jelent.