Reng Zoltán

vezérigazgató

Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.

A Hungrana Kft. üzleti gyakorlatában elkötelezetten érvényesíti a környezetvédelmi szempontokat; valljuk, hogy az eredményes termelési gyakorlat összhangban van a hatékony környezetvédelemmel, éppen ezért elköteleztük magunkat a környezetet kímélő technológiák alkalmazása és környezetbarát termékek gyártása mellett.

Parti szűrésű, csápos kutak létesítése a Dunán

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2018

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Vállalatunk üzembe helyezte a dunai parti szűrésű, csápos kútjait, amelyek segítségével jelentősen csökkentette a Szabadegyháza és a környező települések vízbázisára nehezedő nyomást és így nagy lépést tettünk azért, hogy a jövő nemzedéke számára is megóvjuk a tiszta vízkészletet.

A parti szűrésű rendszerekben a folyamatosan, nagymértékben utánpótlódó vízkészlet a felszín alatt szűrődési folyamaton megy keresztül, aminek következtében minősége javul. Egy parti szűrésű kút a homokos, kavicsos vízáteresztő rétegek szűrőképességét használja ki víz kitermelésére egy folyó- vagy állóvíz közelében. A vizet nem csak a homok és kavics szűri, hanem a szűrőréteg flórája is tisztítja. A kitermelt víz minősége azonos a felszínalatti vizekével, megfelelően nagy kapacitással működtethetőek az ilyen rendszerek ahhoz, hogy fenntartható legyen belőlük egy nagyobb terület vízellátása is.

A csápos kutak a parti szűrésű vízszerzés jellegzetes eszközei.

A parti szűrésű víz egy lassú szivárgási és tisztulási folyamat eredményeképpen alakul ki, előfordulhat azonban, hogy ennek ellenére a vízben olyan anyagok fordulhatnak elő, amelyek bizonyos utótisztítást igényelnek.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A parti szűrésű kutak kiépítésével a Vállalat a fenntartható üzleti terveit is bebiztosította, mert a mindennapi gyártási folyamatokhoz igen jelentős mennyiségű vízre van szükségünk – legyen az akár termeléshez szükséges víz vagy a hűtőtornyokban felhasznált víz. Ha nem vittük volna véghez a projektet, akkor azzal azt kockáztattuk volna, hogy az illetékes. hatóság csökkenti a jelenleg engedélyezett napi vízkivételünket. Ennek következtében jelentős termelés-csökkenéssel kellett volna számolnunk.

Eredmények és hatás

Eredményesen óvjuk a szabadegyházai vízkészletet, hosszú távon biztosítva az élhető környezetet a működési területünk közelében is. A fenntartható működtetéshez elengedhetetlen a szabadegyházai vízkészlet további figyelése. De természetesen folyamatos a bejövő víz minőségi vizsgálata és mennyiségi monitoringja, hogy a dunai vízkészlet se sérüljön, azonban a hozamára tekintettel ennek esélye elenyésző.