Csomai Kamilla

COO

MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

„Vállalatunk nem csak az energiához kapcsolódó fenntarthatósági kérdésekben kell élen járjon, példát is mutasson. Fenntarthatóságban gondolkodunk, így vizsgáljuk az üzemeltetésünkben lévő berendezések, tevékenységek egyéb hatásait is, így a vizeink védelmét is szem előtt tartjuk.”

Olajleválasztó berendezések telepítése

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2014 óta folyamatosan

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme, a talajhasználat javítása és a megfelelő szennyvízkezelés és kibocsátások csökkentése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A MAVIR ZRt-nél a felszíni és felszín alatti vizek védelme ma már kiemelt környezetvédelmi tevékenységnek tekinthető. Az üzemeltetésünk alatt álló transzformátorokkal érintkező szénhidrogénnel esetlegesen szennyeződött csapadékvíz arra jogosult szakcégekkel történő elszállíttatása eddig jelentős költségtényezőként jelent meg vállalatunknál, ezért olajleválasztó berendezések telepítésére került sor, ami a csapadékvizek előtisztításának megoldásával minimálisra csökkentette a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint a talajra gyakorolt hatásunkat.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A MAVIR ZRt. mint környezettudatos üzemeltető a legjobb elérhető technológia bevezetését kiemelten fontosnak tartja. A cég az üzemeltetés és beruházások során nem csak a gazdasági, hanem a környezet- és tájgazdálkodási szempontokat is messzemenően szem előtt tartja a környezeti erőforrások fenntarthatósága érdekében.

A villamos energia termelése, szállítása és használata mind-mind hatással van a környezetre. Mi a MAVIR ZRt.-nél mint a villamosenergia átviteli hálózat üzemirányítója, üzemeltetője és tulajdonosa kiemelt szempontként kezeljük döntéseink meghozatalakor a környezet és a természet védelmét és partnereinktől is ugyanezt várjuk el.

Eredmények és hatás

A csapadékvizek előtisztításának megoldásával sikerült minimálisra csökkentenünk a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint a talajra háruló környezetterhelést. Jelenleg az olajleválasztó berendezések automatikusan, központi irányítással üzemeltethetőek. Ha a beruházás bekerülési és üzemeltetési költségét, valamint a korábbi megoldással járó környezeti terhelés csökkentését figyelembe vesszük, környezetvédelmi szempontból mindenképpen előnyösnek tekinthetjük az új kidolgozott technológiát, és annak eredményét.