Károlyi László

vezérigazgató

Legrand Zrt.

A Legrand elkötelezettsége a környezet védelme iránt magában foglalja a körforgásos gazdaság elveinek beillesztését a vállalat működésébe. Ez a szemlélet a termékfejlesztéstől kezdve a teljes életcikluson át meghatározza döntéseinket. Ezért alkalmazzuk a termékfejlesztés során az öko-design megközelítést is.

Öko-design a Legrand-nál

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2004 óta

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható termékek és szolgáltatások megfelelő választékának biztosítása, ami elérhető és megfizethető a lakosság többsége számára, s ezáltal a fenntartható fogyasztói magatartás elterjedésének ösztönzése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Legrand termékeinek tervezése során az ökodesign (Eco-design) megközelítést alkalmazza.
Az öko-design egy olyan folyamat, amely a környezeti hatások figyelembevételével tervezi vagy fejleszti a terméket. Ez a koncepció azon az elven alapul, hogy minden terméknek vannak környezetre gyakorolt hatásai az életciklusa különböző szakaszaiban. Az öko-design célja e hatások csökkentése, miközben a termék megtartja a minőségét.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az öko-design megközelítés alkalmazásával csökken a termékek környezetre gyakorolt hatása az egész életciklus alatt, valamint csökkenhet a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok mennyisége, a keletkező veszélyes hulladékok mennyisége, és csökkenhet a természeti erőforrások kimerülési mutatója.

Eredmények és hatás

A Legrand EDM transzformátorok új generációjánál a transzformátorban lecsökkent a fel nem használt energia, ez pedig közel 30%-kal csökkentette az okozott környezeti hatásokat az előző generációs termékekhez képest. Ez az új kialakítás szintén csökkentette a transzformátor által létrehozott zajokat, tehát egyúttal a zajszennyezés ellen is fel tudott lépni.