Bujdosó Andrea

az Igazgatóság elnöke

Shell Hungary Zrt.

A sokszínűség és befogadás alapvető értéke vállalatunknak és hozzájárul az eredményességünkhöz. Munkavállalóink elkötelezettsége magas, alacsony a fluktuációnk. Különösen büszkék vagyunk a nemek arányos képviseletében a vezetésben,  a női vezetők arányának növelésében: jelenleg az igazgatóság 40%-át, a felsővezetés 32%-át és a középvezetésünk 43%-t nők adják.

Női vezetők

Iparág: Kiskereskedelem

Teljesítés éve: 2002 óta folyamatosan

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A nők vezetői szerepvállalásának ösztönzése, az üzleti szektor döntéshozó testületeiben a sokszínűség növelése, a női vállalati közép- és felsővezetők arányának 20%-ra növelése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

2002-ben fogadtuk el a sokszínűségi kartát, amelyben a vállalatunk elkötelezte magát a sokszínűség értékei mellett. Évente akció tervet készítünk és a HR folyamatokon és képzési programokon keresztül támogatjuk a célok elérését. A nők részvételét a vezetésben prioritásként kezeljük.

A változás során mindig szem előtt tartottuk a partnerséget és azt, hogy változást közösen, mindkét nem összefogásával lehet elérni.

Ösztönözzük a vezetőket, hogy éves egyéni célkitűzéseikben vállaljanak konkrét feladatokat a sokszínűség előmozdításáért. A sokszínűség kezelése része a vezetői kompetenciáknak és ennek fejlesztését a vezetői képzési programjainkban is integráltuk. A tréningek során érintettük az előítéletek témáját, fontos, hogy felismerjük azokat saját magunkban, továbbá tanultunk a nemek különbözőségéről is, hogy a két nem jobban megértse egymást és objektív kiválasztási, fejlesztési és előmeneteli döntéseket tudjunk hozni. A sokszínűség különböző területeire (pl. nemek, generációk, kultúrák) fókuszáló online képzéseink minden munkavállalóink számára elérhetőek.

A kiválasztási, előmeneteli döntéseinket kompetencia, teljesítmény, vagyis érdem alapján hozzuk, arra tudatosan törekszünk, hogy a „short listán” mindkét nem képviseltesse magát. Ez sokszor jelent hosszabb folyamatot, de ezek a befektetések elkerülhetetlenek.

A vállalati programjainkban integráljuk a szülési szabadságon és gyesen lévőket, a munkába visszatérőket tájékoztatjuk az álláslehetőségekről és támogatjuk őket a pályázat elkészítésében. A munka-magánélet egyensúlyának megteremtésében támogatjuk munkatársainkat, megfelelő infrastruktúra biztosításával és otthoni munkavégzést támogató vállalati politikával.

Az értékek szélesebb körű társadalmi megismertetésére más szervezetekkel is együttműködünk: 2007-ben vállalatunk sokszínűségi kartája alapján és aktív támogatásunkkal indult el a HBLF Sokszínűségi Karta,  2016-ban pedig támogattuk a HBLF Európai Sokszínűségi Karta elindulását.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A vásárlási döntéseket egyre nagyobb mértékben a nők hozzák meg. Így egy vállalat sikeressége szempontjából fontos, hogy termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztése során megértse a női vásárlók igényeit is. Ezt nagyban elősegíti a nők jelenléte a vállalati hierarchia minden szintjén, így a legfelső döntéshozatalban is. A befogadó környezet hozzájárul a munkavállalók elkötelezettségéhez, a kreativitás kibontakozásához. Az alacsony fluktuáció pedig csökkenti a foglalkoztatás költségeit.

Eredmények és hatás

A sokszínűséget támogató és befogadó vállalati kultúra eredményeként magas a munkavállalóink elkötelezettsége és alacsony a fluktuáció, a felsővezetésben 32%, a középvezetésben 43% fölött van a női vezetők aránya.