Noszek Péter

ügyvezető igazgató

Nestlé Hungária Kft.

Tevékenységünk végett meghatározó fontosságú, hogy termékfejlesztéseinket, innovációinkat is a gyermekek és családok életmódjának szolgálatába állítsuk, így egyre több ízletesebb és egészségesebb választást kínálunk fogyasztóinknak. Emellett nagy hangsúlyt kell helyeznünk edukációs tevékenységünkre a fiatalok kiegyensúlyozottabb táplálkozásáért.

Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2003 óta

Élelmezés és természet


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A kiegyensúlyozott táplálkozást és életmódot szolgáló és ösztönző élelmiszerek széles választékának, alternatíváknak és a kapcsolódó információknak a biztosítása és népszerűsítése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Nestlé Hungária Kft. a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban indította el a kiegyensúlyozott életmódot és tudatos táplálkozást oktató NUTRIKID® programot, hogy ezzel aktív részt vállaljon az egészséges táplálkozási szokások kialakításában. Az általános iskolások számára kialakított oktatóprogram játékos formában adja át a gyermekeknek az egészséges táplálkozással és a kiegyensúlyozott életmóddal kapcsolatos ismereteket.

Annak érdekében, hogy még több korosztályt vonjunk be az edukációba, 2015-ben elindítottuk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közösen a GYERE® – Gyermekek Egészsége Programot Szerencsen, mely egy három évre szóló, a gyermekkori elhízás megelőzését célul kitűző kezdeményezés. 2018-ban Szerencsen +1 évvel meghosszabbítottuk a programot és ezzel egyidőben elindítottuk Diósgyőrben is, ahol további 3000 gyermeket ér a GYERE® program.

Ezek a programok szervesen illeszkednek a Nestlé 2018-ban meghirdetett Egészségesebb Gyerekekért globális programjához, mellyel 2030-ig világszerte 50 millió gyermeket segítenek hozzá az egészségesebb élethez.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Programjainkkal fogyasztói szemléletet formálunk, és egészségtudatosságra ösztönözzük a gyerekeket és a fiatalokat, akinek ezáltal az egész életútja lehet egészségesebb. Ők lehetnek azok a jövőbeli fogyasztók, akik tudatosan keresik majd az a kiegyensúlyozott étrendbe beilleszthető termékeket, melyek vállalatunk portfóliójában is szerepelnek.

Eredmények és hatás

A Nutrikid programhoz eddig 3100 általános iskola csatlakozott, és 400.000 iskolást értünk el. Az ötödik-hatodikos korosztálynál nőtt a rendszeres étkezés fontosságának ismerete; emellett csökkentek a tárgyi tévedéseik is.

A szerencsi GYERE® programban résztvevő, összes ötödik osztályos iskolás körében végzett tudásszint-felmérés azt mutatja, hogy a program hatására a gyerekek ismeretei jelentősen bővültek az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Az első, 2016-os felméréshez képest 42%-kal nőtt azon gyerekek száma, akik tudják, hogy napi 8-10 pohár folyadék bevitele javasolt, és 65%-kal többen gondolják úgy, hogy naponta többször is szükséges a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. 29%-kal nőtt továbbá azon gyermekek aránya, akik szerint az egészséges táplálkozásban mindent szabad, de csak mértékkel.