Csomai Kamilla

COO

MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

„Az áram a mindennapi életünk szerves része, jóformán csak akkor vesszük észre jelentőségét, amikor nincs. Ám az áram eljuttatása korántsem egyszerű feladat, főleg, ha a biztonság, hatékonyság mellett ökológiai szempontokat is figyelembe kívánunk venni. Távvezetékeink oszlopszerkezetét fejlesztettük e célból.”

Nagyfeszültségű távvezetékek oszlopszerkezetének innovációja

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2015-2016

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A meglévő hálózat üzemeltetése, továbbá új távvezetékek, minden esetben a természeti környezetben valósulnak meg, amely komoly felelősséget jelent számunkra ellátásbiztonság és természetvédelem szempontjából is.

A 2015. évben sikeresen lezárult környezettudatos KEOP-7.9.0/12-2013-0041 projekt keretében sort kerítettünk a távvezetékek alatti erdőnyiladékok ökológiai felmérésére és megvizsgáltuk a távvezetékek környezetében élő madárvilág veszélyeztetettségét és az élőhely védelem lehetőségeit. Ezáltal jutottunk arra a következtetésre, hogy az oszlopszerkezet innovációja segíthet a környezetterhelés csökkentésében.

A projektben sor került olyan oszlopok szerkezetének áttervezésére, amelyeknek köszönhetően csökkenthető a nyiladékok sávszélessége. Ennek alapján kidolgozásra került az erdőnyiladékok természetközeli művelésének, fenntartásának módszere.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A MAVIR ZRt. környezettudatos üzemeltetőként a legjobb elérhető technológia bevezetését rendkívül fontosnak tartja. A cég az üzemeltetés és beruházások során nem csak a gazdasági, hanem a környezet- és tájgazdálkodási szempontokat is messzemenően szem előtt tartja a környezeti erőforrások fenntarthatósága érdekében.

A villamos energia termelése, szállítása és használata mind-mind hatással van a környezetre. Mi a MAVIR ZRt.-nél, mint a villamosenergia átviteli hálózat üzemirányítója, üzemeltetője és tulajdonosa kiemelt szempontként kezeljük döntéseink meghozatalakor a környezet és a természet védelmét és partnereinktől is ugyanezt várjuk el.

Eredmények és hatás

Társaságunk egyik fontos célkitűzése az átviteli hálózat egyes elemeinek korszerűsítésével a környezettudatosság erősítése, a természeti értékek megőrzése, bővítése, valamint a flóra és fauna életterének kiszélesítése, az energiahatékonyság növelése, melyek a megvalósítással közvetett eredménynek is tekinthetőek.