Robert Cooper

CEO (2017-ig)

Dreher Sörgyárak Zrt.

A csomagolási hulladék világszerte az egyik legnagyobb ütemben növekvő hulladéktípus. Bár az újrahasznosítás technológiai feltételei adottak, a csomagolás elsősorban a visszagyűjtés nehézségei miatt okoz jelentős környezeti problémát.  A Dreher Sörgyárak Zrt.-nél törekszünk a fogyasztóknál keletkező hulladék környezeti terhelésének mérséklésére, ennek megszervezéséhez komplex partnerségi kapcsolatok kiépítésére és működtetésére van szükség. Olyan folyamatokat kell kialakítanunk, amelyben örömmel vesznek részt a fogyasztók és hajlandóak változtatni saját szokásaikon is. Ezt szolgálja a söripari szinten kidolgozott Minden doboz visszajár programunk.”

„Minden doboz visszajár”

Iparág: FMCG

Teljesítés éve: 2009 óta folyamatosan

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Magyarországon évente 750 millió darab alumíniumdobozt bocsátanak ki. Mivel az évek során az alumínium dobozos termékek iránti kereslet nőtt, nekünk is, mint Magyarország egyik piacvezető sörgyára, el kellett gondolkoznunk az elhasznált dobozok újrahasznosításának lehetőségén.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége ennek mérséklésére létrehozta a „Minden doboz visszajár” nevezetű újrahasznosítási rendszert, melynek kialakításában a Dreher Sörgyárak Zrt.-nek nagyon nagy szerepe volt. A rendszer kiépítése során társultunk a Retúrpack Kft.-vel, akiket a visszagyűjtő rendszerek kiépítésével bíztunk meg. Azóta közel 200 visszaváltó automata került telepítésre főleg szupermarketekben, ahova a fogyasztók visszahozzák az elhasznált dobozokat, amiért dobozonként 2, vagy 2,5 forintot visszakapnak. Az automaták a legkorszerűbb technológia alapján készültek, kapacitásuk 7500 doboz/automata, mindössze 1 m2 helyet foglalva. A gyűjtőautomatákból a dobozok egyenesen a Retúrpack kohójába mennek. A rendszer kialakítása és működtetése mellett közös erőfeszítésben fogyasztói szemléletformáló kampányt is folytattunk.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyaga, az alumínium az egyik legértékesebb, ugyanis az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítás által. A sörgyártókat (és más aludoboz gyártókat) termékdíj fizetésére kötelezik a csomagolások révén termelt hulladékok kezelésére. Ezáltal a visszagyűjtésben is aktívan ki kellett vennünk a részünket annak érdekében, hogy a forgalmazott italmennyiségnek megfelelő arányban garantáljuk a csomagolási hulladék visszagyűjtését. Így nem csak a társadalmi elismerés növeléséhez, hanem megtakarításhoz, pénzügyi előnyhöz is juttatja a vállalatunkat.

A Dreher Sörgyárak folyamatosan törekszik környezeti terhelésének csökkentésére, a klímaváltozás okozta kihívások miatt pedig karbonlábnyomának csökkentésére, hiszen nem csak közvetlen kibocsátásunk mérséklésével járulhatunk hozzá a klímaváltozási célkitűzések megvalósításához. Üzleti partnereink, beszállítóink és fogyasztóink aktív bevonásával, befolyásolására és formálására is szükség van.

Elkötelezettségünket mi sem bizonyítja jobban, hogy csomagolásaink között máig a söripar és azon belül a Dreher Sörgyárak alkalmazza a legnagyobb arányban az újrahasználható (újratölthető) csomagolástípusokat (hordó és visszaváltható palack). Ám az egyutas csomagolások esetében is törekednünk kell a környezeti terhek csökkentésére.

Eredmények és hatás

2012-ben a három nagy sörgyár (Dreher, Heineken és Borsodi) a Magyar Sörgyártók Szövetségén keresztül összefogva, együttműködésben a Returpack Kft-vel, környezetvédelmi programot indított az aludobozok visszagyűjtésére. Ehhez nem csak a fogyasztókat kell aktívan bevonni, hanem olyan új folyamatokat, partnerségeket és kommunikációs lehetőségeket kell kidolgozni és működtetni, melynek révén a fogyasztók befolyásolása hatásos is. A Minden doboz visszajár programban szakmai partnerünk segítségével és iparági összefogás révén sikerült azonosítani és bevonni mindazokat a partnereket (szupermarketek, hipermarketek, hajléktalanszállók), amelyek révén a visszagyűjtést kényelmessé és hatásossá tudtuk tenni.

A program eredményességét mi sem bizonyítja jobban, hogy 2016-ban 101 millió darab doboz, a program kezdete óta összesen 500 millió darab doboz került visszaváltásra! A program környezetvédelmi eredményeit adatokkal is alá lehet támasztani. A programon keresztül újrahasznosított dobozok 33000 tonna üvegházgáz-emissziót, és összesen 23100 kWh energiát spórolnak meg.

A továbbiakban az automaták számának növelésével próbáljuk majd növelni fogyasztóink tudatosságát, valamint minden dobozra rákerül a „visszaváltható doboz” logó.