Dr. Thomas Narbeshuber

CEO

BASF SE

Hogy vállalatként sikeresek legyünk, elengedhetetlen a tudásunk és tapasztalatunk megosztása. Így alkothatja a BASF a legjobb csapatot. Az egymással és üzleti partnereinkkel történő hatékony networking az, ami meghatározó jellemzője a csapatnak.

„MentForMe” program

Iparág: Vegyipar

Teljesítés éve: 2016

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az élethosszig tartó tanulás és a felnőtt képzésben való részvétel ösztönzése, a gyorsan változó környezethez való alkalmazkodás és rugalmasság készségeinek, valamint a vezetői készségek fejlesztése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A „MentForMe” mentorálási program lényege a kapcsolatteremtés, tapasztalatcsere és inspiráció. A BASF is a munkavállalóinak fejlesztésére az úgynevezett 70-20-10 szabályt alkalmazza: a személyes fejlődés 70%-a az elvégzett feladatok, 20%-a az egymástól tanulás, míg 10%-a a tréningek által valósul meg. A program célja a tudás- és tapasztalatcsere elősegítése a munkavállalók között, ezáltal személyi fejlődésükhöz való hozzájárulás. Az új program a BASF minden európai munkavállalója számára elérhető, szervezeti egységeken és divíziókon átnyúló, online mentorálási lehetőséget kínál. Megkönnyíti a megfelelő mentor megtalálását, lépésenként segíti a mentorálási folyamatot és hozzájárul az együttműködés sikeréhez.

A programba jelenleg az európai BASF munkavállalók regisztrálhatnak az intraneten. Miután az érdekeltek kitöltötték adatlapjaikat, a rendszer megkezdi a párosításokat. A keresési feltételeknek megfelelő mentorok adatlapját a rendszer felkínálja a mentoráltak számára. A javasolt találatok megtekintése után a mentoráltak felvehetik a kapcsolatot a mentorral. Ha a mentor elfogadja a felkérést, a mentorálási program megkezdődhet a „MentForMe” támogatásával. A mentorálás fél évig tart, és havi 1-2 órát vesz igénybe.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A „MentForMe” programon keresztül lehetősége nyílik a BASF munkavállalóknak a nemzetközi tapasztalatok begyűjtésére is, ami a kooperáció és a tudás növekedésével a vállalat szellemi tőkéjét és üzleti eredményességét is növeli.

Eredmények és hatás

A program széleskörű kiterjesztését egy pilot előzte meg, mely pozitív visszajelzésekkel zárult mind a mentorok mind a mentoráltak részéről. A mentorálás komoly előnyökkel jár a mentorált és a mentor számára is. Mindkét fél bővítheti szakmai ismeretségi hálózatát és még több tudásra tehet szert a BASF működéséről. A „MentForMe” program tehát életre kelti az „egy társaság” megközelítést. Fontos, hogy a programnak a szervezeten belül be kell épülnie a köztudatba, hogy az adatbázis frissüljön és egyre többen vegyenek részt a programban.