Ifj. Chikán Attila

vezérigazgató

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

Amennyiben az emberiség az éghajlatváltozás mértékének korlátozására és a természeti környezetre gyakorolt káros hatásának csökkentésére törekszik, akkor a következő évtizedekben mindenképpen a lehető legnagyobb mértékben át kell térnie a tiszta megújuló energiaforrásokra. Az ALTEO stratégiája is ebbe az irányba mutat: folyamatosan növeljük a megújulók részarányát a portfóliónkban.

Megújuló energiatermelés növelése a villamosenergia-termelésben

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2008 óta

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Megújuló kapacitások akvizíciójával illetve saját kivitelezésű erőművek megvalósításával folyamatosan növeljük a megújulók részarányát a portfóliónkban.

Ahhoz, hogy mindez gazdaságilag is megérje a vállalatnak egyrészt a KÁT vagy METÁR rendszer nyújt segítséget, de ezen időszakok lejárta után a Szabályozó Központunkba való integrálása jelenti a hosszútávú megoldást. Amikor időjárásfüggő megújulókról beszélünk mindezek mellett nem elhanyagolható tényező, hogy az általuk megtermelt energia és az éppen aktuális igények nem mindig találkoznak. Ezen felbuzdulva valósult meg 2018-ban az állami támogatást is elnyert első K+F-es akkumulátoros telep projektünk.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A megújuló energiaforrások hasznosítása egyre nagyobb jelentőséget kap a társadalom növekvő környezettudatosságának, a szűkülő hagyományos energiaforrásoknak és a biztonságos energiaellátásra való törekvésnek köszönhetően.

Eredmények és hatás

A KÁT-os időszak jelenleg három szélerőművünk esetében ért véget, így őket a 2017-es illetve 2018-as év során sikeresen integráltuk a Szabályozó központba. Az időjárástól való függőségünk csökkentésének lehetőségeit jelenleg is vizsgáljuk, többek között az akkumulátor telep segítségével is.

Az eredmények a portfóliónkban megtalálható megújuló energiatermelés arányában, illetve az így megtermelt villamosenergia mennyiségében is mérhető. Mindkettő folyamatosan növekvő tendenciát mutat. 2018-ra elértük, hogy beépített villamosenergia termelő kapacitásunk 26%-a megújuló forrást jelentsen. Ennek eredményképpen 2018-ban több mint 42 500 MWh villamosenergiát termeltek meg megújuló energiát hasznosító erőműveink, ami közel 20 000 háztartás éves villamosenergia igényét* fedezi. (*KSH 2017-es adataival számolva)