Horváth Ágnes
ügyvezető igazgató
McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.
A McDonald’s felelős, kezdeményező, a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett vállalat. A fenntarthatóság számunkra nem projekt, hanem olyan elv, amely minden részletében átjárja működésünket: amit vásárolunk, amit kínálunk vendégeinknek, ahogyan foglalkoztatunk, és amilyen szomszédok vagyunk szűkebb és tágabb környezetünkben. Ellátási rendszerünk tagjainak szigorú minőségi és élelmiszerbiztonsági elvárásoknak kell megfelelniük, az alapanyagok beszerzésében célunk a fenntartható gyakorlatok ösztönzése és ugyanezt várjuk el beszállítóinktól is.
McDonald’s Mezőgazdasági Biztosítási Program (MAAP)
Iparág: Élelmiszer
Teljesítés éve: 2001 óta
Élelmezés és természet
Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?
A fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok arányának növelése; a helyi beszállítók, az élelmiszer-előállítók és kereskedelmi láncok együttműködésének erősítése, értékteremtő és helyi erőforrásokra építő regionális élelmiszerrendszerek fejlesztése
További célok amihez hozzájárul:
Mi a megoldás?
A McDonald’s ellátási hálózatában a teljes körű fenntarthatóságot a három „E”, azaz „Ethical, Economical, Environmental” (Gazdaságos, Környezettudatos és Etikus) követelményrendszere és a kapcsolódó gyakorlatok összessége biztosítja. A vállalat által 2001-ben létrehozott iparági vezető mezőgazdasági minőségbiztosítási program (McDonald’s Agricultural Assurance Programme, MAAP) segíti a termelőket abban, hogy gazdaságaikban folyamatosan biztosítsák a magas minőséget, fejlesszék az élelmiszerbiztonságot, valamint nem csak környezeti szempontból, de teljes körűen fenntartható és etikus mezőgazdasági termelési módszereket. A MAAP ily módon elősegíti a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakítását és egyre magasabb szintre emelkedését egész Európában. A MAAP segítségével a McDonald’s arról is gondoskodik, hogy egyre több alapanyagot szerezzen be magasabb szintű követelményrendszert alkalmazó gazdaságoktól. A MAAP kiterjed minden fontosabb mezőgazdasági alapanyagra: marhahúsra, csirkére, tojásra, tejre, sajtra, burgonyára, gabonára, salátára, paradicsomra és uborkára.
A MAAP 6 kulcs területre koncentrál:
A vállalat a beszállító vállalkozásokkal hosszú távú partnerségben működik együtt, így teremtve lehetőséget és ösztönzést a tudásmegosztásra, a folyamatos fejlődésre és az ahhoz szükséges beruházásokra.
Mi az üzleti kapcsolódás?
A MAAP 6 kulcs területre koncentrál: Környezet-irányítási rendszerek, Jó Mezőgazdasági Gyakorlatok (rövid angol nevén GAP); Állatjólét; Állategészségügy; Átláthatóság; Genetika
Mind a hat fő területre részletes követelményrendszert állítottunk fel, amely alapján évente értékeljük a gazdaságokat, és kitűzzük a következő évi célokat. Ennek a mechanizmusnak a segítségével folyamatos fejlődést érünk el az ellátási láncban.
A MAAP segítségével a McDonald’s arról is gondoskodik, hogy egyre több alapanyagot szerezzen be magasabb szintű követelményrendszert alkalmazó gazdaságoktól
Eredmények és hatás
A folyamatos fejlődést a McDonald’s a MAAP értékelési rendszerének segítségével követi nyomon, minden alkalommal egyeztetve a beszállító partnerrel az elért eredményeket és a további fejlesztendő területeket, illetve azokhoz kapcsolódó célokat és feladatokat.
A vállalat a beszállító vállalkozásokkal hosszú távú partnerségben működik együtt, így teremtve lehetőséget és ösztönzést a tudásmegosztásra (MAAP és Mintagazdaság program), a folyamatos fejlődésre és az ahhoz szükséges beruházásokra.