Horváth Ágnes

ügyvezető igazgató

McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

A McDonald’s felelős, kezdeményező, a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett vállalat. A fenntarthatóság számunkra nem projekt, hanem olyan elv, amely minden részletében átjárja működésünket: amit vásárolunk, amit kínálunk vendégeinknek, ahogyan foglalkoztatunk, és amilyen szomszédok vagyunk szűkebb és tágabb környezetünkben. Ellátási rendszerünk tagjainak szigorú minőségi és élelmiszerbiztonsági elvárásoknak kell megfelelniük, az alapanyagok beszerzésében célunk a fenntartható gyakorlatok ösztönzése és ugyanezt várjuk el beszállítóinktól is.

McDonald’s Mezőgazdasági Biztosítási Program (MAAP)

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2001 óta

Élelmezés és természet


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok arányának növelése; a helyi beszállítók, az élelmiszer-előállítók és kereskedelmi láncok együttműködésének erősítése, értékteremtő és helyi erőforrásokra építő regionális élelmiszerrendszerek fejlesztése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A McDonald’s ellátási hálózatában a teljes körű fenntarthatóságot a három „E”, azaz „Ethical, Economical, Environmental” (Gazdaságos, Környezettudatos és Etikus) követelményrendszere és a kapcsolódó gyakorlatok összessége biztosítja. A vállalat által 2001-ben létrehozott iparági vezető mezőgazdasági minőségbiztosítási program (McDonald’s Agricultural Assurance Programme, MAAP) segíti a termelőket abban, hogy gazdaságaikban folyamatosan biztosítsák a magas minőséget, fejlesszék az élelmiszerbiztonságot, valamint nem csak környezeti szempontból, de teljes körűen fenntartható és etikus mezőgazdasági termelési módszereket. A MAAP ily módon elősegíti a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakítását és egyre magasabb szintre emelkedését egész Európában. A MAAP segítségével a McDonald’s arról is gondoskodik, hogy egyre több alapanyagot szerezzen be magasabb szintű követelményrendszert alkalmazó gazdaságoktól. A MAAP kiterjed minden fontosabb mezőgazdasági alapanyagra: marhahúsra, csirkére, tojásra, tejre, sajtra, burgonyára, gabonára, salátára, paradicsomra és uborkára.

 

A MAAP 6 kulcs területre koncentrál:

  1. Környezet-irányítási rendszerek,
  2. Jó Mezőgazdasági Gyakorlatok (rövid angol nevén GAP);
  3. Állatjólét;
  4. Állategészségügy;
  5. Átláthatóság;
  6. Genetika

A vállalat a beszállító vállalkozásokkal hosszú távú partnerségben működik együtt, így teremtve lehetőséget és ösztönzést a tudásmegosztásra, a folyamatos fejlődésre és az ahhoz szükséges beruházásokra.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A MAAP 6 kulcs területre koncentrál: Környezet-irányítási rendszerek, Jó Mezőgazdasági Gyakorlatok (rövid angol nevén GAP); Állatjólét; Állategészségügy; Átláthatóság; Genetika

Mind a hat fő területre részletes követelményrendszert állítottunk fel, amely alapján évente értékeljük a gazdaságokat, és kitűzzük a következő évi célokat. Ennek a mechanizmusnak a segítségével folyamatos fejlődést érünk el az ellátási láncban.

A MAAP segítségével a McDonald’s arról is gondoskodik, hogy egyre több alapanyagot szerezzen be magasabb szintű követelményrendszert alkalmazó gazdaságoktól

Eredmények és hatás

A folyamatos fejlődést a McDonald’s a MAAP értékelési rendszerének segítségével követi nyomon, minden alkalommal egyeztetve a beszállító partnerrel az elért eredményeket és a további fejlesztendő területeket, illetve azokhoz kapcsolódó célokat és feladatokat.

A vállalat a beszállító vállalkozásokkal hosszú távú partnerségben működik együtt, így teremtve lehetőséget és ösztönzést a tudásmegosztásra (MAAP és Mintagazdaság program), a folyamatos fejlődésre és az ahhoz szükséges beruházásokra.