Kreiter Éva

HR igazgató

Dreher Sörgyárak Zrt.

Komplex Gyakornoki Programunkkal is szeretnénk hatékonyabbá tenni keresési és kiválasztási tevékenységünket. A program segíti fiatalon elérni a tehetségeket, akikből adatbázist építünk annak érdekében, hogy a jövőben számíthassunk rájuk nyitott pozícióinknál. Stratégiai terveink mellett operatív célunk is van, a szezonalitás termelésünk része, így a megnövekedett feladatokban nyáron nagy segítséget tudnak jelenteni a képzett hallgatók.

Komplex Gyakornoki Program

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2016-tól

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A megfelelő szakmák, végzettségek és készségek elsajátításának támogatása annak érdekében, hogy hatékony legyen az oktatásból a foglalkoztatásba való átmenet

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A munkaerő piaci helyzet hívta életre Komplex Gyakornoki Programunkat, aminek alapja egy piaci igényekhez igazodó, fiataloknak szóló vonzó ajánlat (Munkáltatói márkaépítés kutatásunk részeként vizsgáltuk a kérdést), melynek fókuszában a tanulás áll. Többet között szervezünk a diákoknak egy gyakornoki szezonnyitó eseményt, ahol tanulmányi sörtúrán vehetnek részt, de megrendezésre kerül a Nyári Akadémia is, aminek keretein belül több héten keresztül egy-egy vezető mesél karrierjéről, területéről, tapasztalatiról.

A program része az egyetemekkel való szoros együttműködés, a közös munka alapjainak meghatározása: mit tudunk nyújtani azért, hogy az intézmények legfelkészültebb diákjaikat küldjék hozzánk gyakorlatra. Erre szép példa a Szent István Egyetemmel (Sör- és szeszipari tanszék) kialakult kölcsönösen előnyös kapcsolat: a program tartalmi elemeinek közös meghatározásán túl,  válogatott hallgatók érkeznek hozzánk, amiért cserébe a vezetők egy-egy előadást tartanak a tanszéken, kutatási projektekben működünk együtt, tanulmányi sörtúrákat tartunk a gyárban stb.

A programhoz HR oldalról  kiemelt szervezői és kommunikációs tevékenységek (hirdetések, tudatos kommunikáció a célcsoport felé) szükségesek, a területi vezetők intenzív bevonása mellett. A program kialakításánál üzleti szempont volt a vezetők leterheltsége, így olyan megoldást hoztunk létre, melyben a tanulók valóban aktívan tanulhatnak, de a vezetők belefektetett energiája tervezhető és általuk is elfogadott.

Úgy gondoljuk, a program fenntarthatóságának alapja az igények találkozása (az egyetem hallgatóinak gyakorlati tanulási lehetőség, a vállalatnak pedig segítség a szezonban, illetve a későbbi nyitott pozíciók toborzása során). Célunk a jövőben, hogy több egyetemre is kiterjesszük az együttműködést.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Integrált megoldást alkalmaztunk, aminek keretében alternatív, kölcsönösen előnyös kapcsolatokra, megállapodásokra alapozunk (gyakorlati óra megtartásának erőforrásigénye szemben a toborzásra fordított erőforrásigényekkel).

Eredmények és hatás

A Dreher Sörgyáraknál évente több, különböző karról érkező hallgató végez eltérő időtartamokban gyakorlatot.

A programot hatékonynak értékeljük, hiszen például a program elemeinek bevezetése óta megnövekedtek a jelentkezőszámok (hirdetésre jelentkezők és egyetemen érdeklődők száma), illetve a területekről érkező gyakornoki létszámigények 100%-ban feltöltésre kerültek.