Török László

CEO

Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Célunk, hogy 2008-hoz képest cégcsoport szinten 25%-kal csökkentsük a vízfelhasználást 2018-ig és 50%-kal 2025-ig. Jelenleg 28%-nál tartunk. Vagyis hiába növekedünk, gyártunk többet vagy lesz új gyárunk, az abszolút vízfelhasználást akkor is csökkentenünk kell. Ez az igazán progresszív fenntarthatósági hozzáállás, hiszen az ökológiai keretek adottak, azon belül kell az üzleti stratégiát fenntarthatóvá tenni. A fejlődést a pontos célkitűzéseknek, akcióprogramoknak és havi rendszeres monitoringnak köszönhetjük, munkatársainkat arra ösztönözzük, minden egyes technológiai lépésnél víztudatosan gondolkodjanak. 2015-ben a magyarországi gyárak esővízfelhasználási arányának növelésével a tesztmedencék utántöltésére, hűtőtornyok vízellátására és WC-k öblítésére, közel 3000 m3 vezetékes ivóvizet takarítottunk meg, amely az éves felhasználás közel 5%-a. A víz számunkra ráadásul nem csak technológiai erőforrás – termékeinket és megoldásainkat is folyamatosan tökéletesítjük, hogy hatékonyan és a lehető legkevesebb hálózati veszteséggel juttassuk hozzá felhasználóinkat – még a világ legtávolabbi pontjain is – vízhez.

Kevesebb víz felhasználása

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2014

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Grundfos környezettudatos megoldásokban élenjáró termelő vállalatnak számít Magyarországon, és már ma is hatékonyan ötvözzük a környezeti felelősségvállalást és üzleti fejlődést. Bár Magyarország gazdag vízben, a vállalatcsoportunk globális célkitűzései miatt is, illetve a fenntarthatóság mellett elkötelezett szemléletünk miatt is felelősségünknek érezzük a vízzel való takarékos és gondos gazdálkodást. Célunk, hogy termelési folyamatunk során is és termékfejlesztésünk révén is a hatékony vízfelhasználást erősítsük és tovább csökkentsük frissvíz-igényünket a már amúgy is – iparági adatokhoz képest – tudatos szintről.  A fejlődést a pontos célkitűzéseknek, akcióprogramoknak és havi rendszeres monitoringnak köszönhetjük, munkatársainkat arra ösztönözzük, minden egyes technológiai lépésnél víztudatosan gondolkodjanak.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A víztakarékossági megoldások annyiban mutatnak túl egy cég átlagos üzletmenetén, hogy azok jóval kevesebb anyagi előnyt hordoznak, mint az energiafelhasználás vagy a hulladék csökkentése. Emellett a technológiával összefüggő megtakarítási ötletek megvalósítása során nagyobb kockázatok jelenhetnek meg, mint általában – minőségi/kibocsátási szintet befolyásolhatnak. Mindemellett meggyőződésünk, hogy egy felelős és fenntarthatóságot zászlajára tűző vállalat, amely ráadásul szivattyút gyárt, példával kell elöljárjon a vízhatékonyság terén is és ez a kultúra fejlesztendő vállalatunknál, az üzleti szférában és hazánkban.

Eredmények és hatás

Az elmúlt években az alábbi megtakarításokat értük el:

  • locsolás és a dekoratív szökőkutak használatának csökkentése (éves szinten ~3000 m3 felhasználás csökkentés)
  • kommunális felhasználás csökkentése víztakarékos perlátorokkal (~600 perlátor, éves szinten 1200 m3 megtakarítás),
  • esővíz felhasználás növelése (GMH4 épület mellett kiépített esővíz tartály gyűjtő és felhasználási területének bővítése, amelyből GMH3 épület WC-inek öblítése, locsolás, teszterek utántöltése történik, éves szinten 2800 m3 megtakarítás )
  • teszterek vízminőségének megőrzése, a ritkább csere érdekében (biodegradáns vegyszeradagolással, a nagy tesztmedence esetén többlépcsős szűréssel 6-800 m3 víz takarítható meg évente)
  • ioncserélt víz előállításából visszamaradt víz hasznosítása (tervezett akció – berendezések időszakos mosásához visszakeverten használni, átmeneti tartályban tárolva)