Sunny Bhasin

CEO

UTB Envirotec Zrt.

Fő célunk a vizek minőségének védelme, hiszen egyik legfontosabb természeti erőforrásunk hosszú távú biztosítását jelenti. Vállalati szerepvállalásunk ebben, hogy a megfelelő szennyvízkezelést lehetővé tesszük olyan szennyvíztisztító telepek alkalmazásával, amelyek nem csupán teljesítik a jogszabályi követelményeket, hanem a szennyvízkezelés okozta környezeti hatásokat is csökkentik. Fontos számunka, hogy a szennyvíztisztítók alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás okozta folyamatosan változó időjárási körülményekhez.

Hatékony szennyvíztisztítás a vizek minőségének védelme érdekében

Iparág: Üzleti szolgáltatások

Teljesítés éve: 2013 óta folyamatosan

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme, a talajhasználat javítása és a megfelelő szennyvízkezelés és kibocsátások csökkentése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A jelenlegi konvencionális szennyvíztisztító telepeknek nagy a helyigényük, magas az energiafelhasználásuk és vegyszerhasználatuk, amelyek magas környezeti terhet jelentenek az ökoszisztémák számára. Ezért olyan technológiai megoldást kerestünk, amely hatékonyság mellett a környezeti terheket is csökkenti, és így hatásosabban hozzájárul a vizek minőségének javításához. A CyclatorTM szakaszos betáplálású eleveniszapos technológiának köszönhetően nem szükséges hatalmas ülepítők alkalmazása, kevesebb iszap keletkezik, valamint alacsonyabb a vegyszer- és energiahasználat. Az előreaktor zónában oldott szénforrás keletkezik. Ezzel párhuzamosan hatékonyan eltávolítja a szennyvíz szervesanyag-tartalmát, kiváló tápanyageltávolítást és jó minőségű tisztított vizet garantál. A CyclatorTM technológia jelentősen flexibilis és alkalmazásával hatékonyan növelhető a tisztítás hatékonysága, miközben fejlett irányítási rendszerrel rendelkezik, energiát és vegyszert takarít meg. Megvalósul a felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme, a megfelelő szennyvízkezeléssel a potenciális kibocsátások csökkennek. A technológia rugalmasságának köszönhetően alkalmazkodik a különböző vízviszonyokhoz és a folyamatosan változó időjárási körülményekhez. A kisebb helyigénnyel csökken az ökoszisztémákra nehezedő környezeti teher, miközben mérséklődik fosszilis energiafelhasználás és javul a vízkészletek minősége.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A szennyvíztisztítás során korunk kihívása, hogy egyre alacsonyabb beruházási és fenntartási költségek mellett biztosítsunk magasabb hatékonyságot és környezetbarát jelleget. A szennyvíztisztítás hatékonyságának javítása komoly kihívást jelent napjainkban. A beruházási költség csökkentése annak köszönhető, hogy kisebb térfogat szükséges a szennyvízkezeléshez és nem szükséges kiegyenlítő medence a folyamatos betáplálás mellett. Ezzel párhuzamosan a működés során hatékonyabb a foszforeltávolítás, rugalmas a technológia különböző terhelések esetében, miközben vegyszer- és energiamegtakarítás valósul meg. Tehát egységnyi beruházási költségből a hagyományos telepekhez viszonyítottan azonos vízmennyiség alacsonyabb működtetési költségből tisztítható meg, miközben javul a tisztítás hatékonysága is, ami környezeti hasznot jelent. Mivel nincsen szükség iszaprecirkulációra, a tisztításnak kisebb az energia- és vegyszerigénye, ezért alacsonyabb lesz a működtetési költség. Mivel kisebb medence térfogat szükséges egységnyi szennyvíz kezeléséhez, azért a költségek mérsékelhetők, a rugalmasságnak és az üzemeltetői szoftvernek köszönhetően pedig csökken a karbantartási szükséglet. Az egyedi feed-forward ciklusnak köszönhetően a teljes ciklusidő kihasználása megtörténik szemben a konvencionális SBR 50%-ával.

Eredmények és hatás

Az UTB Envirotec Zrt. sokéves tapasztalata alapján szükségesnek látta egy innovatív SBR kifejlesztését. Fontos a szennyvíztisztítás korszerűsítése és környezeti lábnyomának csökkentése. Kritikus akadályok közé tartozik az önkormányzatok azon képessége, hogy jelentős forrást tudjon fordítani a korszerűsítésre. Jelenleg több mint 25 technológia valósult meg Magyarországon és már külföldön is vannak ipari és kommunális referenciáink egyaránt. A szigorodó környezetvédelmi előírások teljesítésének érdekében egyre nagyobb szükség lesz a hatékony szennyvíztechnológiák alkalmazására.

Az üzemeltetés során az energiafelhasználás 30-40%-kal csökkenthető a hagyományos technológiákhoz képest. Emellett a vegyszeradagolás akár 10%-ra mérsékelhető. A tisztított szennyvíz garantált koncentrációi elérik a 25/35/30/2 mg/l-t (BOI/öLA/öN/öP). A CyclatorTM technológia helyigénye körülbelül 30%-kal kisebb a konvencionálishoz képest. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjáráshoz rugalmasan képes alkalmazkodni, és a megnövekedett csapadékviszonyokhoz jól hangolható az üzemeltetése. Emellett a csúcsterheléseket is kiválóan kezeli a teljesen automatizált technológia. Az egyedülálló BiodecTM dekantálási technológia segíti a tisztított víz eltávolítását.