Fasimon Sándor

ügyvezető igazgató

MOL Nyrt.

A mai világban nagyon fontos, hogy ne csak a saját vállalkozásunk, hanem az ügyfeleink fenntarthatóságának növeléséhez is hozzájáruljunk. A klímaváltozást okozó kibocsátások csökkentése és a kockázatok minimalizálásához elengedhetetlen a teljes értékláncban gondolkodás, a közvetett hatások menedzselése. Ennek eléréséhez a MOL-nál célként tűztünk ki olyan programok elindítását, amik az üzleti érdekeinken kívül, az ügyfeleink fenntarthatóság-tudatos gondolkodásmódjának formálását is szolgálják. Egyik sikeres programunk a használt sütőolaj-gyűjtő program.

Használt sütőolaj-gyűjtő program

Iparág: Energia

Teljesítés éve: folyamatos

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A MOL elkötelezett amellett, hogy saját fenntartható akcióin kívül ügyfeleinek is segítsen abban, hogy saját életükben minél több fenntartható megoldást tudjanak alkalmazni. Így például a használt sütőolaj hulladék környezetkímélő elhelyezése is egy fontos probléma minden magyar háztartásban. Magyarországon a lakosság évente 50.000 tonna étolajat használ fel. Ennek töredékét kezelik szakszerűen, többsége a csatornákba jut. Ennek oka, hogy sokszor problémát jelent a lakóudvar közelében hulladékudvart találni és a használt olajt otthon tárolni.

Erre nyújt megoldást a MOL, hiszen kiemelten fontos számunkra az emberek fenntarthatóság-tudatos gondolkodásmódjának formálása. Ezért is indítottuk útjára a használt sütőolaj-gyűjtő programunkat.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A begyűjtött használt sütőolaj nem vész kárba, a MOL partnerének telephelyén Komáromban, a tisztított növényi olajból biokomponenst gyártanak. A tisztítás során keletkező melléktermékek (zsemlemorzsa, ételmaradék stb.) pedig a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt magas szerves anyag tartalmuknak köszönhetően alkalmasak lehetnek biogáz előállítására is.

Eredmények és hatás

A Biofilter Zrt.-vel együttműködve 2011 májusában 100 töltőállomáson indítottuk el a lakossági használt sütőolaj átvételi programot Magyarországon.

2017-ben már öt országban (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Magyarország) gyűjtöttük be 592 töltőállomáson. A leadott mennyiség és a tudatosság évről évre növekszik, míg 2011-ben még csak 40 tonna 2017-ben már 273 tonna használt sütőolajat gyűjtöttünk be.