Handó János

CEO

Katica Tanya Élményközpont

Az embereknek szükségük van kikapcsolódásra, pihenésre, szórakozásra, folyamatos feltöltődésre. Missziónk, hogy olyan fenntartható turisztikai megoldást kínáljunk, ami során látogatóink szén-dioxid lábnyoma minimális. Ezért csak olyan attrakciót fejlesztünk, ami nem fogyaszt energiát. Ha mégis, azt saját magunk állítjuk elő megújuló forrásból.

Fenntartható, klímabarát turizmus

Iparág: Idegenforgalom, szállodaipar

Teljesítés éve: 1997

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható termékek és szolgáltatások megfelelő választékának biztosítása, ami elérhető és megfizethető a lakosság többsége számára, s ezáltal a fenntartható fogyasztói magatartás elterjedésének ösztönzése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A mobilitás és aktív rekreáció igénye egyre nagyobb rohanó mindennapjaink mellett, ám ennek környezeti hatásai egyre megterhelőbbek, ha nem nyújtunk fenntartható, klímabarát megoldásokat a pihenni vágyóknak. Társaságunk arra törekszik, hogy a hozzánk látogató vendégek kisebb környezeti terhelést tegyen, mintha mást csinálna a látogatás helyett. Azaz a látogatás ökológiai lábnyoma kisebb, mint ha a látogató otthon maradt volna vagy másként töltötte volna szabadidejét. Ezt több módon érjük el a Katica Tanya Élményközpontban:

  • csak olyan attrakciót fejlesztünk, ami nem fogyaszt energiát vagy ha mégis, azt saját magunk állítjuk elő megújuló forrásból,
  • saját, ökológiai szennyvízkezelőnk van és szelektív hulladékgyűjtési folyamataink,
  • energia igényünk 80%-át megújuló forrásból biztosítjuk,
  • száműztük az az általunk egészségtelennek ítélt ételeket és italokat,
  • beszerzési stratégiánk, hogy a lehető legkevesebb és lehetőleg helyi beszállítóval dolgozzunk együtt.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Üzleti modellünk és alapműködésünk a klímabarát, fenntartható turizmus lehetőségének megteremtése, aminek kiemelt része a felelős energiagazdálkodás. Az energiapolitikánkkal kapcsolatos stratégia ugyan néha pénzügyileg előnytelennek bizonyul és több humán erőforrást is köt le, de ez a kedvező szén-dioxid mérlegen megtérül. Árpolitikájuknak és felfogásuknak köszönhetően vendégeik 80%-a egy éven belül visszatér.

Eredmények és hatás

Ma energia szükségletünk 80%-át megújuló forrásból biztosítjuk. Stratégiai cél, hogy ezt az elkövetkező 2 évben 100%-ra növeljük. Fenntartható gondolkodásunknak köszönhetően látogatóink ökológiai lábnyoma kisebb, mintha mást csináltak volna. Hisszük, hogy a rövidtávú profitérdeket felül kell írnia a hosszútávú értékvezérelt gondolkodásnak.