Ifj. Bárány László

CEO

Master Good Kft.

Legyen szó a termelési folyamat bármely pontjáról, minden dolgozónk tisztában van azzal, hogy a termelési lánc végén élelmiszert gyártunk. Ennek súlyát minden kollégánk átérzi, és ennek szellemében végzi napi teendőit. A teljes termék pálya (tojó telepek, keltetés, takarmány előállítás, vágó-csirkenevelés és feldolgozás) a cégcsoport tulajdonában van, ezt irányítja és ellenőrzi. A cégcsoport 100%-ban magyar tulajdonban van, valamennyi telephelye Magyarországon található. A  takarmányozása során hozamfokozás céljából nem használunk antibiotikumot, génmódosított alapanyagokat, hormonokat és egyéb hozamfokozókat.  A nevelőtelepeken állatjóléti programokat működtetünk, melynek keretében maximalizálva van a telepítési sűrűség. Ilyen integrált és előremutató szemlélettel tudunk termelékeny, hatékony és fenntartható hazai élelmiszeripart építeni, amelynek végeredménye, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozást segítjük kiváló minőségű termékekkel.

Fenntartható állattartás, ökocsirke

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2014

Élelmezés és természet


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok arányának növelése; a helyi beszállítók, az élelmiszer-előállítók és kereskedelmi láncok együttműködésének erősítése, értékteremtő és helyi erőforrásokra építő regionális élelmiszerrendszerek fejlesztése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Naponta százötvenezer csirkét vágnak le a Master Good kisvárdai üzemében, amelyet egy integrált baromfi-feldolgozó vállalat üzemeltet. A takarmánnyal, keltetéssel és feldolgozással is foglalkozó magyar családi vállalkozás alapvető eleme a fenntartható állattartás, környezettudatos működés és felelős vállalatirányítás.

A hosszú távú, tudatos építkezés része volt, hogy a tenyésztéshez kapcsolódó minden tevékenységet igyekeztek a cégen belül megoldani, így a takarmánytermeltetéstől és – keveréstől kezdve a keltetésen át a vágóbaromfi-neveléséig, majd feldolgozásáig minden egy kézben maradt. A cégcsoport 1600 munkavállalónak és további 400 beszállító családi gazdaságnak ad munkát.

A külső környezetből adódó bizonytalanságok és krízisek elől előremenekültünk, fejlesztettünk, kockáztattunk és figyeltük a vevők igényeit. Gépeink, berendezéseink, technológiánk a legmagasabb színvonalat és ezáltal a minőségben és környezettudatosságban is élenjáró megoldásokat jelentik, amiket alkalmazunk is.

A folyamatos beruházások és fejlesztések biztosítják, hogy a versenyképes termelés mellett a környezettudatos gazdálkodás szempontjai is érvényesüljenek.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az üzleti modell a fenntartható állattartáson és felelős vállalati működésen alapszik. A családi vállalkozás már Széchenyi gróf idejében kezdte el működését, s napjainkban már negyedik generációs baromfitenyésztőnek számítunk. Misem jobb bizonyíték arra, hogy hosszú távú fennmaradás, sikeresség és fejlődés vezérel minket.

A tulajdonunkban lévő Master Good Kft. 2014-ben  megduplázta adózott eredményét, nettó árbevételünk pedig elérte a 36,2 milliárd forintot, ami ötmilliárddal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt. Látható tehát üzleti sikerünk, ami bizonyítéka annak, hogy a fenntartható és felelős vállalati működés is piacképes és sikeres. A Master Good kisvárdai üzeme Közép-Európa legnagyobb kapacitású csirkevágó üzeme, amely a hazai termelés közel 30 százalékát adja.

Vállalati sikerünknek zálogaként a helyi és társadalmi felelősségvállalást látjuk – üzleti döntéseinknek integráns részét képezik a környezeti és társadalmi hatások.

Sikerünk kulcsa talán az volt, hogy támaszkodtunk azon szűk keresletre, amelynek igénye volt a káros szerektől mentes tiszta baromfihúsra, s kínálatunkkal (és a párhuzamosan zajló fenntarthatósági tendenciákkal) pedig fokozatosan növekedett is ez a fizetőképes kereslet.

Eredmények és hatás

A tanyasi csirkeprogramot közel 15 éve vezettük be, és ennek is köszönhetően heti több, mint 750 ezer darab szárnyasra növeltük a Master Good üzemeiben a termelést. Bár a tanyasi csirke a cég által feldolgozott csirkék kisebbik részét adja, figyelembe véve a tudatos fogyasztók számának növekedését, a tanyasi csirke aránya is nőni fog a jövőben.