Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag

E.ON Hungária Zrt.

Az E.ON, az energetika élenjáró vállalataként kiemelten fontosnak tartja a tudásmegosztást, az innovatív ötleteket és gondolatok gyakorlatba helyezését, valamint a fiatalok támogatását és bevonását. Éppen ezért hozta létre 10 éve az EnergiaKaland edukációs programot, amely ezt a gondolatiságot, a közösen teremtett jobb holnapot támogatja a fiatalok erejével.

EnergiaKaland edukációs program

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2008 óta

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fogyasztók felhatalmazásával a fenntartható termékek és szolgáltatások iránti kereslet növelése a megbízható, elérhető, érthető és felhasználóbarát fogyasztói információk, kommunikáció és szemléletformálás révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Az E.ON 2008-ban indította útjára az EnergiaKaland elnevezésű nagyszabású virtuális tanulási programot, amelynek célja, hogy segítsen a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában, és a gyerekeknek, a tanulóknak az energiával kapcsolatos tudás bővítésében, kompetenciák fejlesztésében. Az Oktatási Minisztérium szakértőivel közösen kialakított program és a kapcsolódó internetes portál 6-tól 18 éves korig kínál a diákok és tanáraik számára energiával kapcsolatos ismeretanyagot, ingyenesen elérhető módon mindenki számára.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A mai világban egyre fontosabbá válik egy olyan energetikai alaptudás megszerzése, amely segít felelősen dönteni a mindennapok során saját energiafelhasználásunkról. Az Energiakaland programunkon keresztül szaktudásunkkal szeretnénk támogatni a felnövekvő generációkat – együttműködve az iskolákkal – abban, hogy ezt a tudást modern és kreatív eszközök segítségével minél könnyebben elsajátíthassák.

A közös cél, hogy fenntartható fejlődés céljait szem előtt tartva az energiatudatosság, az energiabiztonság és az energiatakarékosság terén átfogó oktatási anyagok álljanak a magyar iskolák rendelkezésére.

Eredmények és hatás

A program során 2008 óta eddig elért főbb eredmények, mérföldkövek:

  • 205 Oktatási Intézményben tartottak EnergiaKaland órát önkénteseink több ezer gyereket elérve.
  • 1400 pedagógus rendelte meg EnergiaKaland honlapunkon keresztül oktatási anyagainkat.
  • Minden évben jelen voltunk az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon EnergiaKaland standunkkal.
  • Valamint jelen voltunk Taneszköz Kiállításokon, Gyermekirodalmi Fesztiválon, családi napokon, gyereknapon, Föld Napja és környezetvédelmi nap keretében számtalan foglalkozást tartottak önkéntes kollégáink.
  • 2011-ben tartottuk első továbbképzésünket pedagógusok számára az Újbudai Pedagógiai Intézetben, majd 2012-ben óvodapedagógust képzéssel is kiegészítettük, melyre Budapesten, Nagykanizsán és Szolnokon is sor került. További pedagógusképzéseket szerveztünk Mátészalkán, Nagykanizsán, Pécsett, Szolnokon, Nyíregyházán, Debrecenben és Győrben.
  • 2012 óta az ELTE óvó- ás tanítóképző szakos hallgatói számára minden szeptemberben tartunk továbbképzést, hogy már hallgatóként megismerkedhessenek oktatási programunkkal.