Chikán Attila

CEO

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

Hazánk energiatermelése, ezen belül különösen a hőtermelés, még mindig túlsúlyban fosszilis tüzelőanyag alapú. A megújuló megoldások széles körű elterjedéséig a hatékonyság növelésével és alternatív intézkedésekkel tudunk nagyon szép eredményeket elérni. A vezetők és munkatársak kreativitása, elkötelezettsége és az ezt támogató vállalati kultúra kulcsfontosságú a szokásos üzletmeneten túlmutató megoldások feltárásában és megvalósításában. Átgondolt hatékonyságnövelő intézkedésekkel sikerült további 10%-os CO2-kibocsátást csökkentenünk!

Energiahatékonyság növelése a hőtermelésben és a hőszállításban

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2013

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Az ALTEO ügyfelei részére szolgáltat hőenergiát, melyet saját erőműveiben és kazánjaiban termel meg, és melynek előállításához fosszilis tüzelőanyagot (elsősorban földgázt) használ fel. A tüzelőanyag elégetése üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, és a tüzelőanyag költség jelenti a hőtermelés egyik legjelentősebb költségét. A megoldás a hőtermelés és szolgáltatás hatékonyságának növelése, a veszteségek csökkenése. A megvalósított konkrét intézkedések: kazánok oxigén-szabályozása, füstgáz hő hasznosító beépítése, csővezeték-szigetelés felújítása, minőségi kondenzvíz leválasztók és edények beépítése, gőzszolgáltatás kiváltása melegvíz-szolgáltatásra, ahol lehetséges, gőzkazánok átalakítása melegvíz-kazánokká, kondenzvíz hőtartalmának hasznosítása.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az ALTEO vállalatvezetése a környezettudatosság szem előtt tartása mellett költségcsökkentésre, illetve a versenyképesség növelésére vonatkozó elhatározása indította el ezt a programot, s mindez a sikeres programnak köszönhetően meg is valósult. Ökohatékonysági intézkedésről van szó, ami a szokásos üzletmeneten túlmutató intézkedések feltárását és megvalósítását jelenti, radikális technológiai változtatás nélkül.

Eredmények és hatás

Azonos hőtermelés mellett kevesebb a tüzelőanyag felhasználás, és kevesebb a szén-dioxid kibocsátás is. Összességében 10% körüli tüzelőanyag megtakarítás érhető el, és ezzel egyenértékű szén-dioxid kibocsátás csökkenés.