Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag

E.ON Hungária Zrt.

Régóta foglalkoztatta már a szakembereket, hogyan oldható meg költséghatékonyan a viszonylag kis energiaigényű, villamosítatlan, külterületi ingatlanok, tanyák áramellátása, hiszen hálózat hiányában csak nagy mennyiségű, fosszilis üzemanyag elégetésével, robbanómotoros áramtermelő berendezéssel lehet energiát adni ad hoc felmerülő igényekre. Egy 21. századi, korszerű, alternatív megoldás erre az E.ON Energiakonténer, amely megújuló energiaforrással, a hálózattól függetlenül, helyben képes áramot termelni, és azt rövid távon tárolni.

Elzárt települések felvillanyozása

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2015 (és folyamatos)

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Elzárt települések, tanyák, átmeneti szállások környezetbarát energiaellátására ad tökéletes megoldást az E.ON fejlesztése.

Az energia konténer nem csak alkalmi igények kielégítésére szolgál, hanem megoldás lehet olyan háztartásoknak is, amelyek nagyobb településcsoporttól távol vannak, így nagyon magas költsége lenne a vezetékhálózatra való rákötésüknek, vagy pedig más megkötések – például természetvédelmi övezeti besorolás – miatt nem közelíthetők meg sem földkábellel sem oszlopokon vitt vezetékkel. Üzemeltetését tekintve is egyszerű a felhasználó dolga, hiszen az E.ON távfelügyeleti rendszerben folyamatosan nyomon tudja követni működését és optimalizálja az energiatermelési viszonyokat.

A konténerre telepített, 10 kW névleges teljesítményű napelem rendszerrel a megtermelt áram háromféleképpen hasznosítható. Vagy közvetlenül felhasználható, vagy az elsődleges akkumulátoros tárolókban elraktározható, vagy hidrolízist végez, azaz amennyiben nincs közvetlen fogyasztás, és már az akkumulátorok is feltöltődtek, akkor megkezdődik a hidrolízis, melynek nyomán a megtermelt hidrogén a konténer külső részén elhelyezett palackokban kerül tárolásra. Így éjszaka vagy borús időben, amikor nincs napsütés és a napelemek nem termelnek áramot, az akkumulátorokból vagy az üzemanyagcellán keresztül a korábban eltárolt hidrogéngázból nyerhető áram. Egy átlagos háztartás energiaigényét így folyamatosan képes fedezni a konténer: éves viszonylatban 4000-6000kWh energiamennyiséget.

A rendszer telepítése 48 órán belül megtörténhet.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az Energiakonténer az E.ON meglévő és potenciális ügyfelei számára jelent szolgáltatásbővülést – ez egyedi, speciális igényekre ad biztonságos és klímabarát megoldást.

 

Eredmények és hatás

A konténer által évente megtermelt ~ 6000 kWh villamos energia, a megújuló termelésnek köszönhetően ~2,1 tonna CO2 termeléstől mentesíti a légkört. (a hazai energiatermelő mixre vetített számítás alapján). Hazánkban ~ 1000 darab lakott, tanya típusú ingatlan van még villamos energia ellátás nélkül, ezek jó részének tud alternatívát nyújtani ez a megoldás. Ezen felül, az egyéb ingatlanok és objektumok villamos energia ellátása is biztonságosan megvalósítható a rendszerrel.

A konténer jelenleg is folyamatban lévő pilot üzemeltetés során egy vadászház energiaellátást biztosítja. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, az ellátásában üzemszünet nem volt, a felhasználó nagyon elégedett a rendszerrel.