Zuggó Balázs

ügyvezető igazgató

Daikin Hungary Kft.

Mi a Daikinnál úgy gondoljuk, az egyetemek elméleti képzései mellett a hallgatóknak szükségük van arra, hogy kapcsolatot teremtsenek az ipari szektorral már az egyetemi éveik alatt azért, hogy a munkaerőpiacra felkészülten léphessenek ki.

Daikin Egyetemi Program

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2016-2017

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A megfelelő szakmák, végzettségek és készségek elsajátításának támogatása annak érdekében, hogy hatékony legyen az oktatásból a foglalkoztatásba való átmenet

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Annak érdekében, hogy a tehetséges egyetemisták gyakorlati képzését a munkaerőpiacra lépésük előtt biztosítsuk, 2016-ban megállapodást kötöttünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Célunk az volt, hogy megfelelő szakembereket képezve win-win helyzetet és hosszú távú kapcsolatot alakítsunk ki a frissen végzett egyetemistákkal, amelyet az idei évben többek között egy pályázati programon keresztül valósítottuk meg.

Maga a pályázati program projektekre épült:

  • Daikin szakemberei által tartott prezentációkra, szakkollégiumi előadássorozatra
  • Gyakornoki programot indítottunk, kezdetben 2 hallgatóval 2016 nyarán majd további 5 fő csatlakozott a későbbiekben műszaki támogatás, logisztika és marketing területekre is.
  • Mesterképzésben résztvevő hallgatók számára külső konzultáció formájában nyújtottunk szakmai támogatást diplomamunkájuk írása során

Ezen szakmai események mellett gyárlátogatást is szerveztünk a csehországi Plzeň-be, a Daikin egyik legnagyobb európai lakossági termék és alkatrész gyárába. Végül az eseménysorozat lezárásaként hallgatói pályázatot írtunk ki 2017 tavaszán épületgépész, formatervező, építészhallgatók számára. A kiírásban 9 különböző Daikin termékhez kapcsolódó témakör közül választhattak a hallgatók, a pályázatfődíjaként pedig 3 nyertes pályázó belgiumi utazáson vehetett részt a Daikin európai központjának látogatásával egybekötve.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A program megvalósítása ajánlott más KKV-k számára is, mert nagyobb hasznot hoz, mint amennyi erőforrást belefektetni szükséges. Abszolút egy win-win helyzet alakul ki, mert nyer vele az egyetem, hiszen a Daikin házhoz viszi a legmodernebb technológiát. Emellett nyernek a diákok is, hiszen elméleti ismereteket sajátíthatnak el a tanórák során, gyakorlati helyet, diploma konzultációs lehetőséget és iparági ismereteket is biztosítunk, és nyer vele vállalatunk is, hiszen elkötelezett és termékismerettel rendelkező fiatal szakemberekkel bővítheti dolgozói körét.

Eredmények és hatás

A 2016-os évben meghirdetett programunkban mostanáig 7 hallgató vett és vesz részt, közülük ketten már munkaszerződést is kaptak a Daikin Hungary Kft-től. 2016-ban a meglévő szakmai kapcsolatok miatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötöttünk megállapodást, a 2017/18-as tanévben terveink között szerepel a bővítés a Debreceni Egyetem Műszaki Karával, illetve nyitni szándékozunk a középiskolák, szakmunkásképzők irányába is.