Fasimon Sándor

ügyvezető igazgató

MOL Nyrt.

Magyarország legnagyobb vállalataként számos területen nem csak a saját, de más vállalkozások illetve a lakosság hulladékainak gyűjtésében és újrahasznosításában is szerepet vállalunk. Vállalatunk saját üzemeiben is magas szinten figyel a környezettudatos működésre, emellett folyamatosan keressük az innovatív megoldásokat, az új fejlődési lehetőségeket is. Legújabb programunk a megszűnő telephelyeink, technológiáink lebontásából származó beton újrahasznosítása.

A bontásból származó beton hasznosítása

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2015-től folyamatosan

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A MOL Nyrt., megoldásában a megszűnő telephelyek, technológiák bontásakor keletkező betont használja fel, ezáltal csökkentve a lerakott hulladék mennyiségét és a hulladékkezelési költségeit. A bontott betont megfelelő méretűre őrölteti, majd építőipari termékszabvány követelményei szerint építőipari termékké minősítteti, és utak, útalapok építésére használja. Az így kezelt bontott beton hulladékszállítási és kezelési költségeinek csökkenését, valamint a hulladéklerakók tehermentesítését eredményezi a megoldás. A hulladékkeletkezés megelőzése és az újrahasznosítás közvetlenül hozzájárul a klímaváltozást okozó kibocsátások csökkentéséhez.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A megoldás hatására csökkennek a hulladékkezelési költségek és a hulladéklerakók terheltsége, valamint az útépítéshez használt nyersanyag iránti igény. Az elért eredmény az előállított építési termék tömegére vonatkoztatott egységárnak és a kezelésre átadott hulladék egységárának valamint a meg nem vásárolt építési nyersanyag árának összehasonlításával mérhető. Az elért eredmények cégünk vezetését más, hasonló együttműködési, hatékonyságjavítási lehetőségek vizsgálatára ösztönözi. A megoldás hozzáadott értékét gazdasági hatás szempontjából vizsgáljuk, figyelembe véve az elsődleges építőanyag felhasználásának csökkenését.

Eredmények és hatás

Az eddig megszokott folyamattal ellentétben a bontott beton nem hulladék lesz, nem terheli a környezetet, hanem újra felhasználásra kerül. A megvalósításhoz a cég üzletágainak és szervezeteinek összefogása szükséges. A megoldás akkor működhet fenntarthatóan, ha a keletkező betont a keletkezés helyéhez legközelebb eső vállalkozó kezeli és a lehető legközelebb használják azt fel utána újra.

A projektnek köszönhetően 2015 óta készletre vett őrölt beton mennyisége összesen 23.188,65 m3. Ebből a mennyiségből 2018. június végéig 8.807,85 m3-t használtak fel, ezzel 416 millió Ft megtakarítást sikerült elérni.

A projektcsapat által kialakított rendszer önállóan tud működni, így a még meglévő mennyiséget a jövőben induló projektek során is fel lehet használni.