Varsányi Tamás és Jamniczky Zsolt

ügyvezető igazgató, Blinkee.city Kft.; igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

tulajdonos, üzemeltető: Blinkee.city Kft., főtámogató: E.ON

A blinkee.city megoldást nyújt a túlzsúfolt városi közlekedés problémáira és ezzel hozzáadott értéket teremt az ott élő embereknek.

blinkee.city elektromos robogómegosztó szolgáltatás

Iparág: Szállítmányozás, logisztika, közlekedés

Teljesítés éve: 2018

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható termékek és szolgáltatások megfelelő választékának biztosítása, ami elérhető és megfizethető a lakosság többsége számára, s ezáltal a fenntartható fogyasztói magatartás elterjedésének ösztönzése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Blinkee.city Kft. a blinkee.city márka tulajdonosának első külföldi partnercége, mely egy családi összefogással indult magyar startup. Mindannyian fantáziát láttak és hisznek egy olyan modellben, mely a jövő közlekedését alapvetően befolyásolni képes technológia fejlesztésen alapul, mindamellett segíti a környezetkímélő járműhasználat elterjedését. A blinkee.city újdonságokra és innovációra nyitott magyar csapata szereti a kihívásokat, és elkötelezettek abban, hogy hozzáadott értéket teremtsenek városuknak. A közös célok mentén született az E.ON-val való partnerség.

A kulcsnélküli közösségi elektromos robogómegosztó rendszer mobil alkalmazáson keresztül kezelhető. A felhasználó egy regisztrációt követően az applikáció térképének segítségével tudja kiválasztani a legközelebbi elérhető járművet. A szolgáltatás használatához nem szükséges egy előre feltöltött pénzügyi keret, a fizetés percdíj alapú, emellett pedig diákkedvezmények is elérhetők.

A 100% elektromos blinkee.city robogók csökkentik a légszennyezettséget, a városi zajterhelést és a forgalmi dugókat, felgyorsítják, könnyebbé és költséghatékonyabbá teszik a városi közlekedést. Mivel a robogóval Budapesten belül bárhova közlekedhet a felhasználó, és a városon belüli zónában bárhol le is állíthatja, a rendszer a parkolási problémákra is megoldást nyújt.

A megvalósítás előfeltétele a járművek finanszírozása mögötti tőkebefektetés, illetve az operáció működtetéséhez szükséges emberi források biztosítása. Az előkészítés és megvalósítás 6 hónapot vett igénybe. A legfőbb kockázatot az új jármű megosztó modell kihasználtságát nagy mértékben befolyásoló felhasználói bázis növekedése jelentette, figyelembe véve azt a tényt, hogy Magyarországon a robogózás kultúrája nem annyira fejlett. A blinkee.city  a közösségi járműmegosztó modellek palettájának szerves részét szeretné képezni, alapvetően mint kiegészítő szolgáltatás a többi modell mellett, emellett az is fontos, hogy a nagyvárosi közösségi közlekedésbe is integrálódjon együttműködve a szabályozásban résztvevőkkel.

 

Az E.ON már évek óta az e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat is nyújt, nemcsak töltőket értékesít, hanem elvégzi a kivitelezést, biztosítja a folyamatos üzemeltetést és villamos energiát szolgáltat. A blinkee.city támogatása egy újabb jelentős lépés az elektromos közlekedésre ösztönző úton.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A bemutatott megoldás az üzleti modell alapja.

A növekedés záloga a regisztrált és aktív felhasználók számának folyamatos növelése, a járműpark és a szolgáltatási területet bővítése mellett. A vidéki nagyvárosok bekapcsolása a rendszerbe is fontos eleme a növekedésnek.

A járműbérlési adatok feldolgozása azonban további, a közösségi közlekedés szempontjából fontos információkat hordoznak, melyeket fel lehet később használni az élhetőbb nagyvárosi koncepciók kialakításánál.

A megcélzott több tízezres felhasználói bázist pedig egyéb üzleti megoldásokkal is el lehet érni.

Eredmények és hatás

A szolgáltatás bevezetése óta eltelt 2,5 hónap alatt több mint 7,000 regisztrált felhasználója van a blickee.city-nek Budapesten. Folyamatosan nő a napi felhasználások száma, ami jelenleg 350-400 napi bérlést jelent.