Dale A. Martin

CEO

Siemens Zrt.

Környezetbarát termékeink fejlesztésével és értékesítésével világszerte 428 millió tonna CO2-kibocsátást előztünk meg ügyfeleinken keresztül 2014-ben. Célunk, hogy 2020-ra felére csökkentsük szén-dioxid kibocsátásunkat, 2030-ra pedig karbonsemlegessé váljunk. Kiváló példa a budapesti irodaházainkon található 5000 m2-nyi zöld tető, amelyek installációját már az 1990-es években elkezdtünk, hogy elindítsuk ezt a folyamatot Magyarországon. A zöld tetőnek számos előnye van: csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez és segíti a szélsőséges csapadék esetében az elvezetést.

Zöld tető / Green roof

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2014

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Klímaváltozásból eredő kockázatok kezelése, rugalmas alkalmazkodás kialakítása monitoring, oktatás és kommunikáció, továbbá új technológiai és üzleti modell fejlesztések révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Már az 1990-es években elkezdtük a zöld tetőt telepítését a budapesti irodaházaink tetejére, mára pedig csaknem 5000 nm2-nyi felület található már ebben a formában. A zöld tetők esztétikai szépsége mellett funkcionális szereppel is bírnak, hiszen a klímaváltozás következtében fellépő változásokhoz segítenek alkalmazkodni, miközben kockázatcsökkentő, megelőző szerepe is van a CO2-kibocsátás csökkentés szempontjából.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A fenntarthatóságnak számos dimenziója van. Számunkra a Siemensnél ez a fenntarthatóság azt jelenti, hogy a jövő generáció jóllétét szem előtt tartó vízió mentén dolgozunk. Az alapítónk, Werner von Siemens is így gondolkodott: „Nem fogom feláldozni vállalatunk hosszú távú jövőjét rövid távú előnyökért.” Vezető technológiai vállalatként célunk, hogy a vevőink működésében mérhető fenntarthatósági teljesítményjavulást érjünk el, miközben saját vállalati fenntarthatóságunkat is javítjuk – hiszen számunkra ez a jövő kulcsa. Meggyőződésünk, hogy a hitvallásunk szerinti működés a legjobb módszere sikerünknek: célunk, hogy saját CO2-kibocsátásunkat megfelezzük 2020-ra, 2030-ra pedig teljesen karbonsemleges működést célzunk megvalósítani.

Üzleti működésünkhöz leginkább a termékeink, szolgáltatásaink kapcsolódnak, a zöld tető elkötelezettségünket, progresszivitásunkat illusztrálja. Számunkra a helyi felelősségvállalás és példamutatás rendkívül fontos.

Eredmények és hatás

Összesen 428 millió tonna CO2-kibocsátást sikerült ügyfeleinknél világszerte megelőzni az általunk fejlesztett és értékesített környezetbarát és környezettudatos megoldásokkal 2014-ben. Ez a megtakarítás megfelel Németország teljes előző évi CO2-kibocsátásának 45%-nak. Már az 1990-es években elkezdtük a zöld tető telepítését, ezzel népszerűsíteni is kívántuk a megoldást Magyarországon. Mára mintegy 5000 nm2-nyi zöldtető felületet lehet találni a budapesti irodáink tetején. Ezeknek a zöld tetőknek számos előnyük van: csökkentik a fűtési költséget télen és a hűtési költséget nyáron; továbbá hozzájárulnak a CO2-kibocsátás csökkentését és csökkentik a szélsőséges csapadék által okozott károkat. Számos zöld tető megoldás létezik és egy élhető megoldást jelentenek a vállalatok és munkavállalóik életében.