Bodor Tibor

vezérigazgató

ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe

A pénzintézetek minden egészséges gazdaság alappilléreit képezik, nagy szerepük van a fenntarthatósághoz kapcsolható projektek finanszírozásában is. Az ING számára a fenntarthatóság egy olyan út, amelyen nagyvállalati ügyfeleivel együtt kíván végigmenni, ezért kiemelt feladatunknak tekintjük a fenntarthatósághoz kapcsolható termékek közös kialakítását.

Zöld szemmel nézünk minden finanszírozási lehetőségre

Iparág: Pénzügyi szolgáltatások

Teljesítés éve: 2018 óta

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Klímaváltozásból eredő kockázatok kezelése, rugalmas alkalmazkodás kialakítása monitoring, oktatás és kommunikáció, továbbá új technológiai és üzleti modell fejlesztések révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A megszokott nagyvállalati finanszírozási struktúrákban a hitelező számára nem döntő jelentőségű a beruházás környezetre gyakorolt hatása. Amennyiben a hitelező kizárólag a beruházás idejére vonatkozó pénzügyi megtérülést veszi figyelembe, a fenntarthatóságot előmozdító projektek kevésbé vonzóak a bankok számára.

Az ING Bank Magyarországon is elkezdte olyan hiteltermékek bevezetését melyek ösztönzik a fenntarthatósági fejlesztéseket. A Fenntarthatóságot Fejlesztő Hitel olyan szabadon felhasználható kölcsön aminek kamatát befolyásolja az adós fenntarthatósági besorolása amit független minősítő készít. A Zöld Hitel előre meghatározott zöld projekt finanszírozására fordítható. A napjainkban kialakuló, nemzetközi gyakorlat szerint ennek megfelelhetnek megújuló energia, közlekedés, vízgazdálkodás, körforgásos gazdaság és zöld épületekkel kapcsolatos projektek.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az üzleti kapcsolódásra vonatkozóan kidolgozás alatt áll annak elemzése.

Eredmények és hatás

A program nemrég indult, így hatása és eredménye még nem mérhető.