Gazsi Zoltán

ügyvezető igazgató

Eisberg Hungary Kft.

Mint élelmiszeripari vállalat, esetünkben az átlagnál még erősebben érvényesülnek a vízzel kapcsolatos problémák, kihívások. Ez is az oka, hogy a vízhatékonysággal kiemelten foglalkozunk üzleti stratégiánk keretein belül is.

Vízhatékonyság

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2016

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Élelmiszeripari vállalatként esetünkben az átlagnál még erősebben érvényesülnek a vízzel kapcsolatos problémák, kihívások. Emiatt is foglalkozunk kiemelten a vízhatékonysággal üzleti stratégiánk keretein belül is. Mivel csak ivóvíz minőségű vizet használhatunk fel a salátáink és zöldségeink mosásához, ezért igyekszünk a víz minden cseppjét megbecsülni.

Vízhatékonysághoz, víztakarékossághoz kapcsolódó megoldásunk többféleképpen jelenik meg. 2016 vége óta kútvizet használunk a saláták mosásához, a városi vízhálózatról csak a szociális részlegek ellátása történik. Ennek további előnye, hogy a kút hidegebb vizet ad, mint a városi hálózat, így az előhűtés igénye is csökkent. Megemlítendő a vízfelhasználási területek szeparált mérése, így az esetleges túlhasználat jobban kontrollálható. A hatékonyság javítása érdekében a termelési területeken lévő csapokra, slagokra perlátorokat szereltünk fel. Ökoinnovációként jelenik meg a mosóvíz újra felhasználása, több fokú és méretű szűrőrendszeren való megtisztítás vagy reverz ozmózis után. Ehhez kapcsolódik a dupla kádas mosási technológia (második – majdnem tiszta – kádból töltődik fel az első – koszos – kádba folyamatosan a mosóvíz, csökkentve a tiszta víz beáramlást).

Mi az üzleti kapcsolódás?

Felsorolt megoldásaink a víz hatékonyabb használatát segítik elő, célunk, hogy tevékenységünket minél kevesebb víz felhasználásával végezzük. A fúrt kút használata kétszeresen is gazdaságos, hiszen a vízkivétel így nem veszi igénybe a városi hálózatot, illetve kevesebb energiát (így költséget) igényel a víz hűtése. A dupla kádas technológia is javítja a vízhatékonyságot, amivel spórolni tudunk a felhasznált víz mennyiségével.

Eredmények és hatás

A kútvíz alkalmazásának segítségével elértük kitűzött célunkat, hiszen 2017-ben a havi átlagos városi hálózatból kinyert víz mennyisége 115 m3 volt, míg ezt az értéket 2018-ra havi 21 m3-re tudtuk csökkenteni. Emellett fontos eredménynek tekintjük a kútvíz mennyiségi felhasználásának csökkentését, ami a vízhatékonyságra irányuló megoldásoknak köszönhető (mint például a dupla kádas rendszernek).