Dale A. Martin

vezérigazgató

Siemens Zrt.

Mára már szinte a gazdaság minden területén igény van egy okosan működő, energiatakarékos vízgazdálkodási rendszerre, hiszen az ellátásbiztonság és a hatékonyság kulcsfontosságúak.  A Siemens által létrehozott, a digitalizáción alapuló SIWA program rengeteg fölösleges környezeti terheléstől tudja megszabadítani a vállalatot, emellett a költségmegtakarítás szempontjából valós üzleti előnyt is teremt.

Víz szektor digitalizálása

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2012

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Siemens a szükségtelen vízveszteség elkerülésére és az optimalizált erőforrás felhasználás érdekében hozta létre a SIWA vízgazdálkodási rendszert. Ez a digitalizáción és automatizáción alapuló rendszer különböző források adatait használja föl, melyek lehetnek szenzorok, vízórák vagy időjárási előrejelzések. A SIWA vízgazdálkodási rendszer, egy moduláris megoldást kínál a csővezetékek, ivóvíz- és szennyvízhálózat számára, mely szoftvermodulok rugalmasan kombinálhatóak. Az elvárások függvényében segíti optimalizálni a folyamatokat, beazonosítja és megnevezi az elfolyások helyét és dinamikusan szimulálja a vezetékek rendszerét. A modulok közül a SIWA LeakControl megbízható módon felkutatja és helyileg beazonosítja a kisebb és nagyobb elfolyásokat azonnali és rendkívül pontos információkat nyújtva. Az elfolyásokat egy több fázisú folyamat során találja meg. Először is a mérőszámokat folyamatosan automatizálva figyelik, így az elfolyás helyét az áramlási sebességgel azonosítani tudja. Ezután további szenzorok hajszálpontosan pontosítják a hiba helyét.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A rendszer előnyei egyértelműek, hiszen az ellátásbiztonság fejlesztése mellett az energiafelhasználást is csökkenti, ezzel pedig költségeket takarít meg. A SIWA OPTIM modul azzal a céllal működik, hogy minimalizálja a felmerülő víz és energiaköltségeket, így kiszámolja a leggazdaságosabb mértékeket/menetredeket a szivattyúzás, a kutak, és a víztartályok tekintetében. A SIWA LeakControl eközben a fölöslegesen elszivárgó vízmennyiség csökkentésével takarít meg költségeket. SIWA OPTIM növeli a költséghatékonyságot, mivel az optimális működési ütemtervet kalkulál miközben a megbízhatóságot és az ellátásbiztonságot is növeli. Csökkenti az energiafelhasználást és a működési költségeket a szivattyúzási folyamatos során.

 

Eredmények és hatás

A szivattyúrendszerek legalább 20%-kal csökkenthetik az energiafelhasználást.