Dr. Thomas Narbeshuber

A BASF közép- és kelet-európai régióvezetője

BASF SE

Az egyedülálló Verbund (jelentése összekapcsolt) koncepció a BASF egyik legnagyobb értéke.

Verbund (körfogásos gazdaság)

Iparág: Vegyipar

Teljesítés éve: 1865 óta

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható termékek és szolgáltatások megfelelő választékának biztosítása, ami elérhető és megfizethető a lakosság többsége számára, s ezáltal a fenntartható fogyasztói magatartás elterjedésének ösztönzése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Az egyedülálló Verbund (jelentése összekapcsolt) koncepció a BASF egyik legnagyobb értéke. A Verbund-elv lehetővé teszi számunkra, hogy az erőforrások hatékony felhasználása révén értéket teremtsünk a vállalatnak. A Verbundban a termelési létesítmények, az energia- és az anyagáramlások, a logisztika és a helyszíni infrastruktúra mind integráltan szervezett (összekapcsolt termelés, összekapcsolt infrastruktúra, összekapcsolt energiaellátás, összekapcsolt logisztika). A BASF hat Verbund telephelyet működtet világszerte: kettő Európában, kettő Észak-Amerikában és kettő Ázsiában található.

 

A BASF Group legnagyobb Verbund telephelyét 1865-ben alapították a németországi Ludwigshafenben. A Verbund koncepciót itt fejlesztették és optimalizálták, majd később a világ más részein is alkalmazták.

 

A termelő Verbund a BASF fő kompetenciája és több értéklánc kiindulópontja az alapvető vegyi anyagoktól egészen a fogyasztási cikkekig és a rendszer-megoldásokig.

 

Logisztikai Verbund

A termelési üzemeket kiterjedt csőhálózat köti össze, amely környezetbarát módon biztosítja a nyersanyagok és az energia gyors és biztonságos szállítását. Ennek eredményeképpen a BASF jelentősen csökkenti a közúti, vasúti, folyami és tengeri közlekedését. Ez nem csak jelentős költségmegtakarítást jelent a BASF számára, hanem csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is.

 

Energia Verbund

Verbund rendszerünk jelentősen hozzájárul az energiahatékonysághoz. A termelési folyamatokból származó hulladékhőt nem bocsátjuk a környezetbe, hanem gőzré alakítjuk, és más termelőüzemekben energiaforrásként használjuk.

 

Infrastruktúra Verbund

A Verbundjainkhoz világszinten is jelentős méretű hasznosító üzemek kapcsolódnak (hő- és villamosenergia-termelés, hulladékégetés, vízkezelés stb.). Ezek az üzemek nagyon hatékonyan használják fel a forrásokat, és rendkívül költséghatékonyak.

Mi az üzleti kapcsolódás?

  • Termelési tevékenységünk költséghatékonyabb, biztonságosabb és környezetbarát
  • Energiát takarítunk meg hatékony folyamatok révén
  • Csökkentjük a közlekedés környezetre gyakorolt hatását

A BASF Verbund egy egyforrású rendszer, amely segíti a termelést, rugalmasan reagál és önállóan cselekszik. A hatékony hálózatok megkönnyítik a gyors, átfogó döntéshozatalt.

Eredmények és hatás

A Verbund lehetőséget teremt a károsanyag-kibocsátás, a hulladék és az erőforrás-felhasználás csökkentésére, valamint minimalizálja a szállítási távolságokat. Az Energia Verbund segítségével évente mintegy 6 millió tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsátunk ki, a logisztikai Verbund koncepciójával évente mintegy 280 ezerrel kevesebb teherautó-rakományt realizálunk.

 

A Verbund rendszer 2017-ben 3,9 millió tonna széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményezett. Emellett a BASF folyamatosan befektet olyan nagy hatékonyságú energiatermelési technológiákba, mint a kombinált hő- és villamosenergia-termelés (CHP). A környezetbarát CHP-berendezések használatával 2017-ben további 2,6 millió tonnával csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás.

 

Globális szinten a BASF a Verbund-koncepciója révén évente több mint 1 milliárd eurós megtakarítást valósít meg. Ezért a Verbund nem csak egy nagy gazdasági érték, hanem ugyanakkor ökológiai előnyöket is termel.