Jost Lammers

Vezérigazgató

Budapest Airport Zrt.

Arra törekszünk, hogy a már megvalósított és tervezett új környezetbarát mobilitási megoldásainkat partnereinkkel közösen alkalmazzuk. Ezáltal egyszerre szolgálhatjuk a hatékonyabb közlekedést, szállítást és a környezet védelmét, mely a teljes repülőtéri régió fejlődésére kedvező hatással van.

Új utakon – e-mobilitás a Budapest Airportnál

Iparág: Szállítmányozás, logisztika, közlekedés

Teljesítés éve: 2015 óta

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A budapesti repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport (BUD) számára fontos, hogy tevékenységét összehangolja a nemzetközi környezet- és klímavédelmi célokkal és ebbe bevonja a repülőtéren található vállalkozásokat is. A repülőtéren jelentős kibocsátás-csökkentési potenciál van a környezetbarát mobilitás-fejlesztésben. 2015-ben beszereztük az első elektromos autót gépjárműflottánkba, és ekkortól üzemel parkolónkban egyike az első fővárosi publikus villámtöltőknek is. Azóta folyamatosan növeljük az alternatív meghajtású földi- és légi oldali szállító és kiszolgáló járművek és eszközök számát, és fejlesztjük a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrát. A repülőtéren gyakran csak rövidebb távokat kell megtenni, ezért a járműhasználat csökkentése érdekében a reptéren belüli kerékpáros útvonalakat is fejlesztjük. Felmértük munkavállalóink utazási szokásait, és az eredmények alapján olyan telefonos applikációt tervezünk, amely segíti az autómegosztást és a közös munkába járást. Az új app-ot már 2019 első negyedévében használhatják majd a repülőtéri dolgozók.

A jövőbeli infrastrukturális fejlesztéseinknél újragondoltuk a repülőtéren belüli és kívüli közlekedési útvonalakat: a közlekedési csomópontok átépítésénél például ügyelünk arra, hogy a lehető legrövidebb szállítási útvonalakat hozzuk létre és a lehetőségekhez mérten támogassuk a környezetbarát közlekedési módokat.

Az átfogó fejlesztések tervezésébe és végrehajtásába bevonjuk a repülőtéri régió többi szereplőjét is, hogy mind az ő szempontjaikat, mind a környezetvédelmi érdekeket figyelembe vehessük, így csökkentve a repülőtér napi működéséből származó környezetterhelést.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az üzleti megállapodásaink új alapokra helyezésével és a Greenairport partnerprogramunkkal a többi repülőtéri vállalkozást is bevonjuk a környezetbarát mobilitás-fejlesztésbe a tervezéstől a végrehajtásig.

Ennek eredményeként, növekszik a saját és az üzleti partnereink használatában lévő elektromos flotta és szállítóeszközök száma, csökkennek a szállítási idők, a költségek, és a régió környezetterhelése, ami a repülőtéren működő vállalkozások számára is előnyös.  A repülőtér és környezete ideális feltételeket biztosít a környezetbarát mobilitással kapcsolatos új technológiák kipróbálására és bevezetésére is, mely a jövőbeli fejlesztések hajtóereje lehet.

Eredmények és hatás

A repülőtéren használt alternatív meghajtású járművek számának folyamatos növekedése is nagy szerepet játszott abban, hogy az elmúlt 5 évben a Budapest Airport 44%-kal csökkentette az egy utasra számított CO2 kibocsátását, amit a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) tanúsító programja igazol. Partnereinkkel közös erőfeszítéseink a zöld mobilitási megoldások mellett más területekre is kiterjednek pl. közös hulladékgazdálkodásra, szállításra és logisztikára, valamint zöld vállalati fejlesztésekre. Ezek mindegyike hozzájárul partnereink és a repülőtéri régió klímavédelmi és energiafogyasztás-csökkentésre vonatkozó céljainak eléréséhez.