Robert Cooper

CEO (2017-ig)

Dreher Sörgyárak Zrt.

A sör körülbelül 90%-a vízből áll és a sörgyártás majdnem minden apró lépése vizet igényel. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – ezt követjük a víz terén, amikor a szűkös, fokozatosan csökkenő ivóvízmennyiségre gondolunk, vagy a természeti erőforrásaink és ökológiai rendszerünk védelmének felelősségére. Ennek eredményeképpen 2,2-2,3 millió hl vizet takarítottunk meg az elmúlt 4 év során, továbbá 3,2 hl/hl-re csökkentettük a fajlagos vízigényünket 4,2 hl/hl-ről ugyancsak 4 év alatt. Ezek a környezettudatos intézkedések nem befolyásolták a kiváló termékminőséget, ugyanakkor pénzügyi megtakarítást is jelentettek, valamint a gyárunk munkatársai körében nőtt a motiváció és elköteleződés.

Több sörfőzés kevesebb vízből

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: folyamatban

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Dreher Sörgyárak Zrt. egy olyan világ megvalósításáért dolgozik, ahol mind az üzletnek, a helyi lakosságnak és a környezetnek is folyamatos hozzáférése van a tiszta vízhez. Ugyanakkor a sör kb. 85-90%-a víz, és a sörfőzés folyamatának majdnem minden lépéséhez víz felhasználására van szükség. Ezt a problémát megoldandó olyan technológiákat próbálunk folyamatosan kifejleszteni hozzáértő szakértőkkel, akár csapatprogramok révén, akár külsős segítséggel is, melyek hatékonyan csökkentik a sörfőzéshez felhasznált víz mennyiségét, javítják a vízhatékonyságot termelési folyamatunkban. Emellett pedig folyamatosan figyeljük a teljes és fajlagos vízfelhasználást, hogy nyomon kövessük a fejlődést. Technológiai és folyamat fejlesztések, továbbá magatartásformálás révén igyekszünk a vízfelhasználás hatékonyságát javítani, amihez fontos eszköz a folyamatos monitoring és szemléletformálás.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az üzleti logikán és pénzügyi megtakarításokon túl, a Dreher Sörgyárak Zrt. reméli, hogy ilyetén felelősségvállalása és akciói hozzájárulnak egy globális szisztéma felépítéséhez. Bár Magyarország gazdag vízkészletekben, és ezáltal a víz relatíve olcsó erőforrás, mégis, a természeti kincsek megóvása hosszú távon kifizetődő és maradandó előny lehet vállalatunknak, az üzleti szektornak és Magyarországnak.

Eredmények és hatás

A Dreher Sörgyárak Zrt. célja, hogy 2020-ra az 1 liter sör előállításához felhasznált vízmennyiséget 3 literre csökkentse – a sör kiváló minőségének megőrzése mellett. 2008 és 2015 között 26%-kal sikerült már csökkenteni a vízfelhasználást, ami így azt jelenti, hogy 1 liter sör előállításához jelenleg 3,65 liter víz szükséges – ez az adat 2008-ban még 4,3 liter volt. Mindössze egy év alatt sikerült ezáltal 3000 hektoliter vizet megmenteni a minőség megőrzésével együttesen.