Jean-Noёl Reimeringer

vezérigazgató (2016-ig)

Budapesti Erőmű Zrt.

Hiába tartják Magyarországot vízben gazdag országnak, egy környezettudatos termelő vállalat a vízre is úgy tekint, mint egy megőrizendő természeti kincsre. Éppen ezért a BERT is folyamatosan törekszik a vízhatékonyság javítására – miután az energiatermelés egy nagyon is vízigényes iparág. Társaságunknál a fenntartható fejlődés filozófiájába illő körforgásos személetre támaszkodik a technológiai víz újrahasznosítása a folyamaton belül, ami környezeti és üzleti előnyökkel is jár.

Technológiai víz újrahasznosítás kialakítása és bevezetése az erőművekben

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2010

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Gyakran emlegetett összefüggés a víz-energia nexus, mivel az energiatermelés egy nagyon vízigényes technológia. Éppen ezért folyamatosan keressük a vízfelhasználás csökkentése, hatékonyságának növelése, illetve a már használt víz újrahasznosításának lehetőségeit, hogy így a frissvíz igényt csökkenthessük. Az erőművekben különböző megoldásokat alkalmazunk a vízfelhasználás csökkentése érdekében a lehetőségektől, adottságoktól függően. Van ahol gyűjtőtartályt alakítottunk ki, és abba vezetjük vissza a felhasznált, de még használható vizet; és van, ahol egyenesen visszavezetjük a használt vizeket a folyamat elejére. A megvalósítás időtartama függ az átalakítás mértékétől, de általában 1-2 hónap alatt kivitelezhető.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A megvalósítás a fenntarthatóságon alapszik és abszolút hosszú távú szándékkal valósult meg. A körforgásos gondolkodásmód azt mondja, hogy a folyamat során keletkező „hulladékot” próbáljuk meg a körforgáson belül tartani és újrahasználni. Így egyszerre jelent gazdaságosságot és hatékonyságot is az erőmű üzemeltetése kapcsán. A teljes megoldás egyértelműen költségcsökkenéssel jár a Budapesti Erőmű Zrt. számára, amiből következik, hogy tagadhatatlanul ökohatékonysági intézkedésről van szó.

Eredmények és hatás

A technológia frissvíz-igény cégszinten több mint 50%-al csökkent, vagyis összességében ennyivel kevesebb vizet szükséges kivételeznünk az energia-előállítás érdekében. A vízmegtakarítás egyben vízhatékonyság javítást is jelent. Az erőművek költség-gazdálkodásában kimutatható, hogy csökkent tehát a vízbeszerzés, továbbá a szennyvíz elvezetésére és a vegyszer beszerzésére fordított összeg, miután kevesebb vegyszerre is van így szükség a termelés során. Vízbeszerzés és elvezetett szennyvíz tekintetében a legjobb mutató a m3/év, míg vegyszerfelhasználás vonatkozásában a kg/év, l/év valamint Ft/év mutatják a sikeres eredményeket.