Ratatics Péter

működésért felelős ügyvezető igazgató

MOL Nyrt.

Célunk, hogy kiegyensúlyozottan integráljuk a gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi tényezőket üzleti tevekénységeinkbe, a hosszú távú értékteremtés maximalizálása érdekében.

Szennyvízből áramot termelő mikroturbina

Iparág: Energia

Teljesítés éve: 2018

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízelosztás- és használat hatékonyságának javítása

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Szennyvízből áramot termelő mikroturbinát üzemeltünk be a Dunai Finomítóban 2018-ban. A projekt célja a jelenleg a Dunába folyó tisztított szennyvíz potenciális energiájának hasznosítása egy mikroturbina segítségével. A turbinán átfolyó szennyvíz megforgatja annak járókerekét és ezt a forgómozgást alakítja elektromos energiává.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A víztározó szintje és a kifolyás közötti hétméteres magasságkülönbség miatt a napi 900 m3 vízhozam mellett ideálisan 10 kW megújuló energiát nyerhetünk, amely egy évben 80 000 kWh. Ez körülbelül két-három háztartás éves fogyasztásának felel meg. Ugyan a Dunai Finomító éves, 700 000 MWh átlagos teljesítményszükségletéhez képest ez a mennyiség nem számottevő, de ezt az áramot megújuló forrásból nyerjük, ami a termelés szempontjából CO2-kibocsátás-mentes. A fejlesztés a Green Fund, a MOL-csoport környezeti előnyökkel járó projektek pénzügyi támogatására létrehozott alapjának finanszírozásával valósult meg.

Eredmények és hatás

A Green Fund pénzügyi alap a MOL-csoport 2020 akciótervének része, mely bizonyítja, hogy a vállalat elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés mellett.

A cél az, hogy a zöld-fókuszú és kiemelkedő környezeti előnyökkel járó megoldások száma növekedjen. A Green Fund éves költségvetése 1 millió USD, mely belső versenyeztetés alapján kerül szétosztásra. 2016 óta több mint 20 projekt valósulhatott meg.

Annak ellenére, hogy a projekt megvalósulásának feltétele volt a Finomító földrajzi elhelyezkedése, a szemléletmód, ami a projekt létrejöttét elősegítette alkalmazható a MOL-csoport összes telephelyén.