Venter Zoltán

Ügyvezető igazgató

SCA Hygiene Products Kft.

Strukturális rabságunk jele, hogy a XXI. században, a legfejlettebb technológiákkal körülvéve, még mindig a fosszilis energiahordozókra támaszkodik a gazdasági működés nagy része. Ezért is látjuk felelősségünknek, hogy a megújuló energiák felhasználása terén előrelépjünk és kivegyük részünket a károsanyag-kibocsátás csökkentésében ilyen téren is. Célunk, hogy termékeinket kizárólag olyan gyárakban állítsuk elő, amelyek energiaigényét szélerőművekből előállított energia biztosítja. Rajtunk múlik, hogy milyen energiát használunk!

Szélerőművekből előállított energiával történő gyártás-ellátásra törekvés

Iparág: FMCG

Teljesítés éve: folyamatos

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Az SCA Hygiene Products Kft. svédországi erdői rendkívül megfelelőek a szélerőművi beletelepítésekre.  Ehhez kapcsolódva dolgozott ki az SCA egy szélerőmű stratégiát, ami három pilléren alapul. Első pillér az energiatermelők közös vállalata, ami azt jelenti, hogy az SCA egyfajta társtulajdonos több szélenergia projektben is. Második pillér az, hogy az SCA függetlenül is fejleszti a szélenergia projektjeit, azaz több esetben kezdeményezi a jövőbeni együttműködéseket. Emellett az SCA földet bérel az energiatermelőknek, ez képezi a stratégia harmadik pillérét. Így lehetősége van a gyárak energiaigényét megújuló energiából biztosítani, s a karbonsemlegességre törekvő körforgást megteremteni a termékek előállítása kapcsán. Így minden Magyarországon eladott termék nem csak, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagból készül, de a gyártás-ellátás során szélerőműből származó energiát használt fel.

Mi az üzleti kapcsolódás?

2015-ben az energiaárak 30 %-kal növekedtek, a zöld tanúsítványok ára 15 %-kal csökkent, ezáltal a Svédországban újonnan telepített erőművek ára 42 %-kal csökkent a 2014-es évhez képest. Jelenleg a beépített erőművi kapacitás 770 MW, ami a Svédországban telepített erőművek összes kapacitásának 13 %-át jelenti. 2015-ben, az SCA erdőterületén 1,9 TWh termelődött. Ezzel nem csak üzleti modelljét tudja stabilabbá és eredményesebbé tenni, portfólióját növelve, de körforgásban tekintve biztosítja a saját energiaigényének klímabarát jellegét is.

Eredmények és hatás

Az SCA jelenleg több vállalattal is együttműködik, valamint részt vesz a már fent említett projektekben. Ilyen pl. a Statkrafttal létrehozott közös vállalkozás, ami 186 szélturbinát működtet, amik 1,5 TWh áramot termeltek 2015 végére. Másik közös vállalkozás az Olsen Renewables és a FORSCA-val kötött megállapodás 2015 júliusában, ahol 113 szélturbina üzembe helyezését engedélyezték, amit 2016-ban felülvizsgálnak. Kiemelendő még az E.ON Vind-del kötött megállapodás is, aminek keretében az SCA-val közösen fejlesztik a szélerőművi projekteket nem csak minőségben, hanem mennyiségben is.