Venter Zoltán

ügyvezető igazgató

SCA Hygiene Products Kft.

Piaci eredményességünk szempontjából kulcsfontosságú, hogy termékeinket a megfelelő időben, gyakorisággal és mennyiségben jutassuk el vevőinkhez. S mivel termékeink rövid életciklussal rendelkeznek, jelentős a szállítási igény. Éppen ezért felelősségünk, hogy a szállítás folyamatos optimalizálása és fejlesztése révén megfelelő szerepet vállaljunk a szén-dioxid kibocsátás csökkentése terén. Egyik kiemelt intézkedésünk a csomagolások révén elért mennyiség-optimalizálásunk, ami nem csak a környezet, de a versenyképességünk szempontjából is eredményes.

Szállítás-optimalizálás

Iparág: FMCG

Teljesítés éve: 2015

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Az SCA Hygiene Products Kft. rendszeresen felügyeli a szállítási tevékenységéből származó környezeti hatásokat, és dolgozik emissziójának átfogó csökkentésén. Az SCA-nál a teherszállítás 95%-a zajlik közúti közlekedésen keresztül, aminek környezeti hatásait különböző együttműködési projektek keretében próbál megvalósítani, ebbe beletartozik az üzemanyag-felhasználást csökkentő technikák használata és a járművek biomassza alapú működtetésének folyamatos tesztje is. Az akcióterv tartalmazza a raklapok magasságának figyelembevételét és a szállítandó áruk csomagolása során a töltési arány optimalizálását. A kombinált fuvarozást, kétszintes kamionok alkalmazását és a stratégiai tervezést, mint pl. a termelés és az áruházak optimális földrajzi elhelyezkedésének kiválasztását, s ezáltal a a szállítási távolságok lecsökkentését. Fontos, hogy a beszerzési eljárások fenntarthatóságának erősítése is szem előtt legyen és a teljes ellátási láncot ugyanilyen környezettudatos törekvésekre ösztönözzük. A termékek csomagolásának folyamatos fejlesztése mellett a szállítási csomagolásra is fókuszáltunk, s így iparági jó gyakorlatnak számító vevői igényeket, szállítási költségeket és környezeti szempontokat optimalizáló töltés-optimalizálást dolgoztunk ki.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A karbonlábnyom csökkentés az SCA versenyképességéhez is hozzájárul. Egyrészt összhangban van a vállalat alapfilozófiájával és értékével, így stratégiai célkitűzéseivel, ezáltal növeli vállalatunk érintetti kapcsolatait és elfogadottságát, támogatottságát. Másrészt konkrétan a pénzügyi eredményességhez is hozzájárul: az SCA példuál egy adott terméknél 3700 csomag/ egységgel szállítja ki a rendelt termékeket, míg egyes versenytársak még 3000 csomag/egységgel szállítják ki a versenytárs árucikket, ami természetesen a termékekre eső költségek csökkenését is jelenti, miközben környezeti hasznot jelent.

Eredmények és hatás

A szállítással kapcsolatos károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében az üzemanyag felhasználást is folyamatosan fejlesztjük: 2015-ben a szállítás során elhasznált üzemanyag 54%-a bioüzemanyagból, 43%-a földgázból, mindössze 2%-a benzinből/gázolajból, és 0,5%-a szénből származott. Ez a jövőre nézve nagymértékben hozzájárul a kitűzött alacsonyabb karbonkibocsátás eléréséhez, hiszen a legkárosabb fosszilis forrásból származó üzemanyagot folyamatosan csökkentjük és alternatívákat keresünk. A hatékonyabb kiszállítás révén pedig egységnyi termékre eső szén-dioxid kibocsátást csökkentjük.