Zuggó Balázs

ügyvezető igazgató

Daikin Hungary Kft.

A klímaváltozás hatásait már mindennapjainkban is érzékeljük. Egyre nagyobb szükség lesz légkondicionáló berendezésekre, ugyanakkor a berendezésekben hosszú évekig felhasznált hűtőközegek jelentősen károsították az ózonréteget. A Daikin 2015 szeptemberétől szabad hozzáférést biztosít 93 szabadalmához annak érdekében, hogy a gyártók minél hamarabb és minél egyszerűbben áttérhessenek a környezetbarát, alacsonyabb GWP értékű R32-es hűtőközegek alkalmazására

Szabad hozzáférés 93 Daikin szabadalomhoz

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2015 óta

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Daikin világszinten vezető szerepet tölt be a légkondicionáló berendezések és hűtőközegek gyártásában.

A vállalat 2015. szeptember 10-én bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza, és szabad hozzáférést biztosít 93 szabadalmához, ösztönözve ezzel az iparágban lévő légkondicionáló és hőszivattyú gyártókat, hogy ők is az új, környezetbarát R-32 hűtőközeget használják a berendezéseik fejlesztésénél, gyártásánál.

Az R-32 egy újgenerációs hűtőközeg, ami környezetvédelmi szempontból sokkal jobbnak bizonyul elődeinél:

  • nem károsítja az ózonréteget,
  • GWP értéke (globális felmelegedésre gyakorolt hatása) 1/3-a a lakossági klímatechnikában használt R410A típusú gáznak,
  • a kompresszortechnológiának köszönhetően az egy berendezéshez szükséges töltetmennyiség is alacsonyabb,
  • energiahatékony,
  • könnyebben újrahasznosítható.

A szabadalmak nem magára az R-32 hűtőközegre vonatkoznak, hiszen az más hűtőközeg-gyártóknál is elérhető, hanem azokra a Daikin technológiákra, ahol a vállalat légkondicionáló és hőszivattyú berendezéseiben az R-32 hűtőközeget kizárólagosan használja.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Ezen technológiák más gyártókkal történő megosztása, azok globális felhasználása elősegíti a legfontosabb környezetvédelmi célkitűzések elérését. Úgy véljük, hogy a jövőben az R-32 hűtőközeg tűnik a legígéretesebb megoldásnak, mely révén csökkenthető a lakossági és kereskedelmi légkondicionálók, hőszivattyúk ökológiai lábnyoma.

Több tanulmány is kimutatta, hogy ezen tevékenységek elősegítik az alacsonyabb GWP értékű hűtőközegre való váltást, még tovább lehet csökkenteni a szivárgásokat valamint javulást lehet elérni a hűtőgépek javítási és újrahasznosítási tendenciájában.

Eredmények és hatás

Versenytársaink jelentős része átvette és használja szabadalmainkat.
Ha minden jelenlegi R-410A hűtőközeget R-32-re cserélnének, akkor a hűtőközegek által generált szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra akár 24%-kal is csökkenhetne.