Dr. Thomas Narbeshuber

a BASF közép- és kelet-európai régióvezetője

BASF SE

Tapasztalataink a Sustainable Solution Steering megoldással azt mutatják, hogy ez egy nagyon hatékony eszköz arra, hogy aktívan fejlesszük portfóliónkat olyan megoldások irányába, amelyek nagyobb mértékben hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. A módszer segít elérni a magunk által kitűzött ambiciózus fenntarthatósági célokat, és egyben ügyfeleinket is egyedülálló fenntarthatósági megoldásokkal támogathatjuk általa.

Sustainable Solution Steering

Iparág: Vegyipar

Teljesítés éve: 2012

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fenntartható termékek és szolgáltatások megfelelő választékának biztosítása, ami elérhető és megfizethető a lakosság többsége számára, s ezáltal a fenntartható fogyasztói magatartás elterjedésének ösztönzése

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Ügyfeleink a BASF-tól olyan következetes és innovatív megoldásokat várnak, amelyeket mindig kaptak. Ugyanakkor arra törekszenek, hogy ők is hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövőhöz, ahol a környezettudatosság és társadalmi felelősségvállalás együtt jár a nyereséges üzleti tevékenységgel. Ezért együttműködünk ügyfeleinkkel a fenntarthatóbb megoldások megteremtésében és vezetésében, ami mindkét félnek jó üzleti lehetőség is.

 

A ügyfeleink iparágainak mozgatórugóit és kérdéseit pontosan kell ismernünk ahhoz, hogy felmérhessük minden egyes termékünk fenntarthatósági hozzájárulását az adott alkalmazásban.

 

A Sustainable Solution Steering megközelítéssel értékeljük az egész értékláncot, figyelembe véve az iparági és régióspecifikus változókat. Törekszünk arra, hogy egyensúlyt érjünk el a fenntarthatóság három dimenziója között:

 • Üzleti: pl. potenciális költségmegtakarítást jelent az ügyfelek számára termékeink használata
 • Környezeti: pl. a szabványok betartása, környezetbarát megoldások fejlesztése
 • Társadalmi: pl. a termelésbiztonság, az élettartamban növelése vagy hogy a megoldásokat hogyan látják a fogyasztók

 

Minden megoldás a négy kategória valamelyikébe tagozódik („Gyorsító”, „Jól teljesítő”, „Átmeneti”, „Kihívásokkal küszködő”) a fenntarthatósághoz való hozzájárulásának megfelelően. Bár a különböző iparágaknak sajátos igényei vannak, képesek vagyunk bekategorizálni a Gyorsító megoldásainkat az előre meghatározott egyetemes fenntarthatósági előnyök szerint (például erőforrás-hatékonyság).

Mi az üzleti kapcsolódás?

Ez a részletes elemzés és az átlátható osztályozás lehetővé teszi számunkra, hogy javítsuk az egyedi megoldásokat és alakítsuk az egész portfoliót. Ezenkívül lehetővé teszi a fenntarthatóság további integrálását stratégiai, K + F és ügyfélszolgálati folyamatainkba. A célok a következők:

 

 • Az innovatív és fenntartható megoldások portfóliójának növelése az ügyfeleink sikeresebbé tétele érdekében
 • Az értéklánc mentén csökkenteni a környezeti hatásokat, hozzájárulva az életminőség javulásához
 • A fenntarthatósági kockázatok jobb kezelése

Eredmények és hatás

 • 6000 megoldást vizsgálunk
 • 2300 szakértő vesz részt világszerte a vizsgálatokban
 • 13 ezer „gyorsító” megoldásunk van, melyekkel > 15,5 milliárd eurós értékesítést realizáltunk 2017-ben
 • A K + F költségvetés 60% -a 2017-ben a „gyorsító” projektekre fordítódott
 • A BASF-termékek 27,3% -a (az értékesítés alapján) ma már jelentősen hozzájárul a fenntarthatósághoz

 

A „gyorsító” termékek jelentősen hozzájárulnak az értéklánc fenntarthatóságához. Ezért 2015-ben konkrét célt tűztünk ki magunknak: 2020-ig a „gyorsító” termékek értékesítésének arányát 28% -ra növeljük.

 

Minden olyan termék esetében, amelyek „kihívásokkal küszködőnek” minősülnek, és nem felelnek meg a legfontosabb fenntarthatósági kritériumainknak, gyors cselekvési terveket dolgozunk ki. Ezek a cselekvési tervek magukban foglalhatják a kutatási projekteket, a reformulációkat, vagy akár azt, hogy egy terméket egy alternatív termékkel helyettesítsünk. Öt éven belül szeretnénk oda eljutni, hogy  ha egy termék „kihívásokkal küszködőnek” minősül, akkor beszüntetjük az értékesítését.