Békefi Gábor

vezérigazgató

Dreher Sörgyárak Zrt.

A sör 90-95 százaléka víz, a gyártásának szinte minden technológiai lépése vizet igényel. Bár saját kútjaink hosszú távon biztosítják a vizet, annak elérhetősége és minősége a világ egyes részein veszélyben van. Ezért számunkra kiemelten fontos, hogy takarékoskodjunk a tiszta vízzel, a szennyvíz tisztításával pedig csökkentsük a környezeti terhelésünket.

Saját szennyvíz-előtisztító telep létesítése

Iparág: Élelmiszer

Teljesítés éve: 2007 óta

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme, a talajhasználat javítása és a megfelelő szennyvízkezelés és kibocsátások csökkentése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A sörgyártás során fontos kérdés a keletkező szennyvíz szerves anyag mennyiségének folyamatos ellenőrzése, és csökkentése. Ezért a Dreher Sörgyáraknál saját szennyvíz-előtisztító telepet létesítettünk. A hatóság által előírt csatornára bocsátási határértékeket nemcsak teljesítjük, hanem a technológia optimalizálásával sikerült tovább csökkenteni a kibocsátott, tisztított szennyvíz szervesanyag tartalmát.

Amikor a sörveszteség csökkenés hatására a biogáztermelés is mérséklődött, bevezettük a hulladékélesztő adagolását a tisztítandó szennyvízbe. A szabályozott értékeken belül megnövelt szervesanyag-tartalomnak köszönhetően ma már nagyobb mennyiségben tudunk biogázt termelni a korábbi évekhez képest. A megvalósított fejlesztésnek köszönhetően folyamatos ellenőrzés mellett adagoljuk a hulladékélesztőt a tisztítandó szennyvízhez.

Ehhez hazánkban az iparágon belül elsőként egy spektrofotometriás mérési elven alapuló online kontrollrendszert is kiépítettünk, amellyel már a belépő és a kimenő szennyvíz szervesanyag- és nitrogéntartalmát is mérni tudjuk – egy algoritmus segítségével pedig automatizáltuk a rendszert.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A biológiai előtisztító telepnél a vegyi anyagok semlegesítésére jóval kevesebb vegyszert kell használnunk. Vagyis a szennyvízkezelésünk ebből a szempontból is költséghatékonyabbá vált. A program során környezetbarát módon termelődő biogáz, így ingyen rendelkezésünkre álló energia keletkezett, ami jelentős költségmegtakarítást hozott a vállalat számára.

Eredmények és hatás

A gyártás során keletkező sörveszteség csökkenése miatt szervesanyag-terhelésünk 2016 és 2018 között több mint 10 százalékkal csökkent.

A hulladékélesztő adagolás létrehozásának köszönhetően a biogáz mennyisége az összes földgáz mennyiségéhez képest közel 30%-kal emelkedett.