Bujdosó Andrea

az Igazgatóság elnöke

Shell Hungary Zrt.

Az otthoni  munkavégzés lehetősége megkülönböztet bennünket a munkaerőpiacon és vonzóvá teszi a munkáltatói márkánkat.  A célokat és a határidőket pontosan meg kell határozni, de a rugalmasság nyújtása egyéb téren – például a munkavégzés helyének megválasztásában – megtérül, ugyanis nagy mértékben növeli a munkatársak elkötelezettségét és lojalitását a vállalat iránt.

Rugalmas munkavégzés a gyakorlatban

Iparág: Kiskereskedelem

Teljesítés éve:

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A hátrányos helyzetűek teljes értékláncra kiterjedő integrált foglalkoztatásának növelése a népességben betöltött arányukat megcélozva, különös tekintettel a fiatalokra és kisebbségekre

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Shell Hungary zRt.-nél már többéves múltja van a rugalmas munkavégzésnek, azon belül is az otthoni munkavégzés támogatásának.

Az otthoni munkavégzést három fő tényező ösztönzi:

  1. Vevőközpontú szemlélet: országos hálózattal rendelkező sales-marketing szervezet vagyunk és vevőközpontú vállalati kultúránknak központi eleme a kutak látogatása, vevőinkkel, partnereinkkel való rendszeres találkozás, így például értékesítő munkatársaink hatékonyságát és motivációját nagy mértékben javítja, ha biztosítjuk számukra az otthoni munkavégzés lehetőségét, így kollégáinknak nem kell mindennap visszajönniük az irodába az adminisztráció elvégzése céljából.
  2. Tehetségmenedzsmentünk eredményeként számos munkatársunk dolgozik globális, regionális munkakörben. A virtuális munkavégzés az ő esetükben adott, amelyet támogatunk vállalati politikával is.
  3. Az otthoni munkavégzés lehetősége segíti a szülési szabadságon lévő kollégáink munkába történő visszatérését és munka-magán életük összehangolását. Ezért az otthoni munkavégzést fontos tényezőnek tartjuk a női munkatársak és vezetők arányának növelésében.

Az otthoni munkavégzést megfelelő infrastruktúrával (pl. laptop, mobil telefon), a kereteket és felelősségeket világosan meghatározó irányelvekkel, valamint célirányos képzéssel is támogatjuk.

A rugalmas munkavégzés fenntartásában nagy szerepet játszik a bizalomra épülő, teljesítmény fókuszú és egyéni fejlődést támogató vállalati kultúra. A vezetőképzési programunkban is érintjük a virtuális csapatirányítás kihívásait.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az otthoni munkavégzés lehetősége támogatja a munkavállalóinkat a munka-magán élet egyensúlyának megteremtésében, növeli a lojalitást. Munkavállalóink megtartása mellett elősegíti, hogy vonzóak legyünk a jelen és jövő generációja számára is a munkaerőpiacon.  Továbbá kisebb irodára van szükségünk, hatékonyabb, alacsonyabb költségű irodát tartunk fent.

Eredmények és hatás

Az otthoni munkavégzés mértéke munkakörönként változó, de legalább a heti 1 napos munkavégzés munkakörök többségében lehetséges és támogatott.

A program eredményessége elsősorban a munkatársak elkötelezettségében és az alacsony fluktuációban nyilvánul meg. Emellett nagymértékben hozzájárul a munkahelyi brand építéséhez, továbbá hozzájárul a női vezetők számának növeléséhez. Ezen a területen az utóbbi években szép eredményeket értünk el: jelenleg az igazgatóság 40%-át, a felsővezetés 32%-át és a középvezetésünk 43%-t nők adják.