Salamon János

CEO

MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.

A fenntarthatóság számomra az egyéni felelősségvállalásnál kezdődik, amit magánemberként, fogyasztóként, vállalatvezetőként is tovább viszek döntéseimben. Ezért az üzletfilozófiánk is az – akkor tudunk felelős, etikus, fenntartható bank/vállalat lenni, ha az ügyfeleink is azok. Közös és kölcsönös tanulás ez. A pénzügyi szektorban (és Magyarországon) általában jellemző tekintélyelv helyett a felhatalmazást gyakoroljuk. Átláthatóbban működünk versenytársainknál, ezáltal ügyfeleink többletinformációkat kapnak tőlünk, amivel felelős döntésekre sarkalljuk őket. Legyen szó arról, hogy milyen társadalmi/környezeti ügyért dolgozik a nálunk tartott pénze; milyen civil ügyet támogat a létrehozott profitból; mennyit fizet a bankszámla fenntartásáért. Legutóbb ügyfeleink több mint 70 %-a szavazott, hogy a banki nyereség 10%-a milyen civil szervezetek működését támogassa. Ez jóval több, mint ahányan hazánkban döntenek adójuk egy százalékáról, de a mi célunk a 90% feletti érték elérése.

Közösségi Adományozási Program (KAP)

Iparág: Pénzügyi szolgáltatások

Teljesítés éve: 2010

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A fogyasztók felhatalmazásával a fenntartható termékek és szolgáltatások iránti kereslet növelése a megbízható, elérhető, érthető és felhasználóbarát fogyasztói információk, kommunikáció és szemléletformálás révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A közösségi bank működése a társadalmi felelősségvállaláson alapul, amely nem kiegészítő-, hanem alaptevékenységünk. Célunk egy átláthatóbb, értékközpontú társadalom létrehívása hazánkban. A Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében a MagNet Bank évről évre tiszta nyeresége 10%-át ajánlja fel civil szervezetek számára. Az adományozás az ügyfelek rendelkezései szerint történik, a rajtuk egyenként realizált nyereség tizedének felajánlásával. Vagyis első lépésként megosztjuk ügyfeleinkkel az információt, hogy mennyi profitot termeltünk az ő pénzük gondozásával, második lépésként közöljük az örömteli hírt velük, miszerint ebből a profitból társadalmi ügyeket támogatunk, harmadik lépésként pedig be is vonjuk ebbe – mert az ő választása szerint fog mindez történni. Ezzel felhatalmazzuk, tudatosítjuk ügyfeleinket, akik remélhetőleg életük további területein is a társadalmi és egyéni felelősségvállalás és az átláthatóság nagyköveteivé válnak.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A Közösségi Adományozási Program keretén belül a Bank tulajdonosi köre az adózott eredmény 10%-áról minden évben lemond, az ügyfeleknek adva át a jogot, hogy erről rendelkezzenek. Az ügyfelek a rájuk jutó nyereségrész 10%-áról rendelkezhetnek a programban részvevő civil szervezetek javára. Ezzel pedig jogot kapnak arra, hogy számukra fontos célokat támogassanak a Bank profitjából, ami tovább erősíti a jó kapcsolatot, a bizalmat a MagNet Bank és annak ügyfelei között. Ezt elősegíti az is, hogy évről évre személyre szabott levélben keressük meg az ügyfeleket. Egyfajta közösségépítés ez ügyfeleink körében, továbbá pedig a banki kockázatokat közvetve csökkentjük azzal, ha ügyfeleink tudatosabbak, felelősségteljesebbé válnak. A társadalom erősítésén keresztül pedig bízunk benne, hogy a gazdaság is stabilabb, kiszámíthatóbb lesz és bankként is jobban tervezhető a tevékenységünk.

Eredmények és hatás

2010 és 2014 között összesen 136 civil szervezet részesült támogatásban a programnak köszönhetően, összesen 110.684.470 Ft értékben. A 2014. évi KAP szavazáson 70 civil szervezet vett részt, közel 28.000 ügyfél kapott jogot arra, hogy együttesen rendelkezzenek a Bank nyereségének 10%-áról. A civil szervezetek és partnerek a vállalt projekt befejezésekor beszámolnak annak tartalmáról, sikerességéről, amelyet közzéteszünk honlapunkon – fontosnak tartjuk, hogy az ügyfelek visszajelzést kapjanak arra vonatkozóan, eredménye is lett-e a támogatásuknak, mihez is járultak hozzá.

Az ügyfelek részéről pedig rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Mindez azt jelenti, hogy a KAP program hatékony eszköz, jó válasz korunk társadalmi kihívásaira.

A program 2015-ben is folytatódik, jelenleg is zajlik a rendelkezési időszak, melynek keretében 35.119.695 forintról rendelkezhetnek az ügyfelek 80 civil szervezet társadalmi ügyeinek javára.