Török László

ügyvezető igazgató

Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Izgalmas megélni, amikor már meglévő folyamatok összehangolásával egy elsőre vadnak tűnő ötlet pofonegyszerűvé válik.

Körforgásos gazdaság – alumínium hulladék újrahasznosítás

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2017-től

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Klímaváltozásból eredő kockázatok kezelése, rugalmas alkalmazkodás kialakítása monitoring, oktatás és kommunikáció, továbbá új technológiai és üzleti modell fejlesztések révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Grundfos tatabányai telephelyén jelentős mennyiségű (körülbelül 22-26 t/év) alumínium hulladék/selejt keletkezik. A dániai gyárba a gyártási folyamathoz szükséges alumíniumot Svédországból importálja anyavállalatunk. Körforgásos gazdaság szemléletében ezt a típusú hulladékot szelektálva gyűjtjük, és azon kamionokon lévő üres helyeket töltjük ki vele, melyek rendszeresen járnak a dán és a magyar telephely között. Ezután a dániai öntödében újra alapanyaggá válik számunkra.

A projektet a Group EHS és a GMH EHS Manager támogatja szakmailag.

A megvalósításhoz nem volt szükség külön gyűjtésre vagy gyűjtőedényzetre mert a szelektív gyűjtés már a napi termelési rutin. Vállalati stratégiánk része, hogy havi szinten 98% feletti újrahasznosítási arányt kell teljesítenünk.

Erőforrásként a fuvarszervezést és az anyagmozgatást végző targoncásainkat tudjuk megemlíteni, akik a szállítás előkészítését végzik. A szállító kamionok rendszeresen, a projekttől függetlenül is járnak a két telephely között, így extra fuvarköltség nem merült fel.

A szállítások nyomonkövetése az SAP rendszerben jelent kihívást, továbbá az újrahasznosításra elszállított anyagok nem „hulladék” hanem „selejtek” néven kerülnek fel a kamionokra.

Kihívás a projekt hatásának értelmezése a hulladékgazdálkodásunkban már élő középtávú szerződésekre is. Elengedhetetlen a meglévő partnerekkel való nyílt kommunikáció.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az alumínium selejteket korábban a hulladékkezelő partner szállította el és hasznosította újra.

Ha összehasonlítjuk a Svédországból beszerzett alumínium és a selejtekért korábban kapott díj összegét, akkor nagyjából 0,80 eurót takarít meg a Grundfos minden újrafeldolgozott kg után. Az eddig visszaküldött mennyiség (22 234 kg a 2017.06.23- – 2018.06.15. időszak alatt) megközelítőleg 17 800 EUR megtakarítást jelentett egy év alatt.

Ez a kezdeményezés az elsők között kelt életre a körforgásos gazdaság elvei mentén a Grundfos Cégcsoportban, és üzleti életképessége további hasonló projekteket indukál.

Eredmények és hatás

Az elszállított mennyiségeket egy Excel táblázatban vezetjük. Az alumínium nyersanyag beszerzési költségén a Grundfos Cégcsoport eddig csaknem 17 800 EUR-t takarított meg.

A projekt sikere alapján a Cégcsoport vezetése további vizsgálatokat és felméréseket kezdeményezett. Jelenleg is folyik a hulladékok felderítése (egyelőre az európai régióban), hogy a gyárak között milyen felhasználható selejteket tudunk azonosítani, mely más gyárunkban vagy a beszállítóhoz visszaküldve esetleg alapanyagként szolgálhat.

Ezen túlmenően a projekt fontos tesztlépése a termékeink visszavételére irányuló tervezett programunknak. A visszavételt célzó sikeres programhoz segít megértenünk azokat a folyamatokat amelyek a visszavett termékek alkatrészeinek anyagában vagy önmagában történő hasznosításához kulcsfontosságúak. A bontott alkatrészek újrahasználatával (tehát nem hulladékként történő újrahasznosításával) nem csak az alapanyagköltségeken érhetünk el megtakarítást, hanem a feldolgozás költségén is. Ezzel a lehetséges üzleti előnyök tovább növekedhetnek.