Venter Zoltán

ügyvezető igazgató

Essity Hungary Kft.

A körforgásos gazdaság egyik alappillére a hatékony-erőforrás felhasználás, melynek az Essitynél nagy hagyománya van. Azáltal, hogy optimalizáljuk nyersanyag-felhasználásunkat, nem csak környezeti hatásainkat minimalizáljuk, hanem pénzügyi megtakarítást is realizálunk. Az Essity vállalásai közül a gyártásra vonatkozóan 2030-ra ZÉRÓ hulladéktermelés elérését irányoztuk elő, ami azt jelenti, hogy a termékeink előállítása alatt keletkezett összes hulladékot vagy alapanyagként, vagy energia előállítására 100 %-ban újra hasznosítjuk. PaperCircle kezdeményezésünk nemrégiben az Interclean Innovation Award közönségdíját nyerte el.

Körforgásban az Essity

Iparág: FMCG

Teljesítés éve: 1990 óta

Fenntartható életmód


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A körforgásos gazdaság elveinek alapján a fogyasztás lábnyomának csökkentése a környezeti hatások mérése és csökkentése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Tudjuk, hogy erőforrásaink végesek, folyamatainkat ezért fenntarthatóvá kell tennünk, működésünket a körforgásos gazdaság elvei alapján kell átalakítanunk.

Az Essity célja, hogy a fenntartható fogyasztás jegyében olyan megoldásokat tervezzen, amelyek a jobb, biztonságos és környezetvédelmi szempontból megbízható termékekkel és szolgáltatásokkal megfelelnek a fogyasztók és az ügyfelek elvárásainak.

Kiemelt célunk, hogy:

  • a termékeinkben található valamennyi friss faroston alapuló nyersanyag az FSC® vagy a PEFC™ tanúsítványával fog rendelkezni, vagy meg fog felelni az FSC ellenőrzött fára vonatkozó szabványának,
  • 2030-ra valamennyi szilárd gyártási hulladékot hasznosítunk.

Termékeink fejlesztése során életciklus-elemzést végzünk. A vékonyabb inkontinencia termékek, babapelenkák és női higiéniai termékek hatékonyabbak, jobban illeszkednek (kényelmesebbek) és csökkentik az ökológiai lábnyomot. A puhább kivitelezésnek, a jobb nedvszívó képességnek, a tömörebb csomagolásnak és az új technológiának köszönhetően csökken a kéztörlők ökológiai lábnyoma is.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Növekszik a fogyasztói igény a fenntartható termékek és szolgáltatások iránt. A körforgásos gazdaság elveinek alkalmazása révén egyaránt meg tudunk felelni ezeknek az elvárásoknak, valamint pénzügyi eredményt elérni.

Eredmények és hatás

2017-ben szilárd hulladékaink 62%-át újrahasznosítottuk.

A termékeinkben található valamennyi friss faroston alapuló nyersanyag 99,9%-a az FSC® vagy a PEFC™ tanúsítványával rendelkezik, vagy megfelel az FSC ellenőrzött fára vonatkozó szabványának.

Több termékünk környezeti terhelése is jelentősen csökkent a környezeti szempontokat is figyelembevevő termékfejlesztés kapcsán:

  • TENA Lady Pants:19%-os csökkenés
  • Tork SmartOne®: Egyszerre csak egy lapot adagol, ami a hagyományos tekercsekhez képest 40%-kal csökkenti a toalettpapír-fogyasztást. Gyors oldódásának köszönhetően csökkenti a szennyvízcsatornák dugulásának kockázatát.
  • Okay Compressé: 30%-kal kevesebb csomagolás és 36%-kal kevesebb teherautós szállítás. A termék teljes életciklusa alatt 8%-kal csökken az üvegházhatású gázok mennyisége.