Venter Zoltán

CEO

SCA Hygiene Products Kft.

Higiéniai papírtermékeinkre valós szükséglet van, miközben a termék teljes életciklusát tekintve környezetterhelőnek tekinthető. A papír alapanyagát biztosító fákat, erdőket nem csak üzleti megfontolásból, hanem azok ökológiai jelentőségét tekintve is kincsként kezeljük. Az SCA üzleti modellje erre épül: „ha kivágunk egy fát, három másikat ültetünk a helyébe” – így biztosítjuk teljes körforgásában, hogy termékeink alapanyagszükséglete ne jelentsen egyensúlytalanságot a természetben. Minden termékünk faalapanyaga minősített fenntartható erdőgazdálkodásból származik, ezzel is felelős választást biztosítunk fogyasztóinknak, vásárlóinknak.

Ha kivágunk egy fát, hármat ültetünk cserébe

Iparág: FMCG

Teljesítés éve: 2015

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Klímaváltozásból eredő kockázatok kezelése, rugalmas alkalmazkodás kialakítása monitoring, oktatás és kommunikáció, továbbá új technológiai és üzleti modell fejlesztések révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Az SCA Hygiene Products Kft.–nél 2005 óta cél, hogy minden fogyasztó, aki az SCA termékét veszi, biztos legyen abban, hogy minden összetevő, amit az SCA használ megbízható, felelős és fenntartható erdőgazdálkodásból származzon. Az SCA saját erdői a biodiverzitás fókuszában, mint értékes, megújuló nyersanyagként kerülnek megművelésre. A termékeny erdők 5%-a kerül félre téve az ökológia táj megőrzésének érdekében kreált tervekre, és további 5 % a természeti figyelembevételével kerül elkülönítésre. Ezzel nemcsak felelős választást biztosít fogyasztóinak és vásárlóinak a termékek választásánál, hanem a termékekre vetített karbonlábnyomot is csökkenti, s ezzel hozzájárul a kitűzött globális szén-dioxid kibocsátási célkitűzésekhez. Az új termékek és szolgáltatások egytől-egyig életciklus elemzésen alapulnak, azaz a nyersanyagtól a késztermékig kezdve a hatás mérve van ilyen szempontból.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Az SCA Hygiene Products Kft. úgy gondolja, hogy az üzleti életnek óriási szerep van a klímaváltozás megállításában. AZ SCA új felelős erdőgazdálkodási modellje, ami az energiaintenzív termékek helyett, a felelős faalapú termékekre való áttérést jelenti. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 6 milliárd tonna szén-dioxid (a globális üvegházhatású gáz-kibocsátás 15 %-a) megelőzhető lenne mindössze kevesebb, mint 20 $/tonna CO2 befektetéssel.

Az SCA törekszik arra, hogy a termékeihez kapcsolódó ellátási lánc résztvevői is jobban teljesítsenek, úgy, hogy közben alacsonyabb környezeti hatást generálnak.

Eredmények és hatás

A megoldáshoz képest 2015-ben minden SCA létesítményhez történő kézbesítés megfelelt a csoport célnak, minden SCA fafelhasználó létesítmény független szakértők által került felülvizsgálásra. Emellett 7 %-a az erdőknek hosszú távú ökológiai tervekhez lett félrerakva, valamint 14 %-a a betakarításra szánt területnek megőrzésre lett elkülönítve.